Xantelasmele - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Xantelasmele

XANTELASMELE

CE SUNT XANTELASMELE?

Xantelasmele sunt depozite de colesterol de culoare gălbuie, situate sub piele, care se dezvoltă de obicei la nivelul pleoapelor. Aceste formațiuni au suprafață netedă și margini bine delimitate, nu sunt dureroase și de obicei nu afectează vederea, însă pot reprezenta un disconfort estetic pentru multe persoane.

Acestea pot fi unilaterale sau bilaterale. Uneori pot să apară la mai mulți membri ai aceleiași familii. Cam jumătate dintre pacienții cu xantelasme prezintă nivel ridicat al grăsimilor din sânge. Apar de obicei după vârstă de 50 de ani și au o evoluție benignă. Xantelasmele evoluează lent și pot fi supărătoare din punct de vedere estetic.

În general xantelasmele sunt expresia unui dezechilibru metabolic al grăsimilor (practic, aceste depozite sunt alcătuite din colesterol). Odată apărute, nu dispar de la sine, ci dimpotrivă, pot crește în dimensiuni și își pot schimba culoarea, devenind mai gălbui.

SIMPTOMELE SUBTILE ALE XANTELASMELOR

Desi xantelasma în sine nu produce simptome, prezența lor poate indica alte condiții medicale, cum ar fi hiperlipidemia (niveluri ridicate de lipide în sânge).

DE CE APAR XANTELASMELOR? CAUZELE COMUNE

  • Hiperlipidemia: Un nivel ridicat de lipide în sânge este una dintre principalele cauze ale xantelasmei.
  • Factori genetici: Există o predispoziție genetică pentru dezvoltarea xantelasmei.
  • Boli hepatice: Afecțiunile care afectează funcția hepatica pot duce la acumularea de lipide în sânge și, ulterior, la formarea xantelasmei.
  • Hipotiroidismul: Această afecțiune poate influența metabolismul lipidelor, crescând riscul de xantelasmă.
  • Diabet: Persoanele cu diabet prezintă un risc mai mare de a dezvolta xantelasmă datorită posibilelor niveluri ridicate de lipide din sânge.

CUM SE TRATEAZA XANTELASMELE?

Tratamentul optim al xantelasmelor este îndepărtarea prin excizie chirurgicală. Intervenția este una de scurtă durată, de aproximativ 20 – 30 de minute (în funcție de extinderea xantelasmelor) și este efectuată cu anestezie locală. Rezultatul este cu atât mai bun cu cât intervenția este realizată când formațiunea are dimensiuni mici.

 

După intervenție pacientul are nevoie de 7 – 10 zile pentru recuperare, timp în care este important să respecte indicațiile primite de la medic. Ulterior pacientul revine la 1 – 2 examinări pentru control și scoaterea firelor.

 

Uneori xantelasmele au tendință de a recidivă, în special dacă există factori de risc precum antecedentele familiale, nivel ridicat de colesterol sau alte predispoziții. Adoptarea unui stil de viața sănătos joacă un rol important în prevenirea apariției sau recidivei xantelasmei.

 

La WEST EYE HOSPITAL, echipa noastră de specialiști în oftalmologie este pregătită să îți ofere tratamentul personalizat de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta încrederea în aspectul tău. Programează o consultație la 021.9757.

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top