Degenerescența maculară - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Degenerescența maculară

DEGENERESCENȚA MACULARĂ

CE ESTE DEGENERESCENȚA MACULARĂ LEGATĂ DE VÂRSTĂ (DMLV)?

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune oftalmologică evolutivă care afectează macula, partea centrală a retinei, și reprezintă una dintre principalele cauze de pierdere a vederii la persoanele în vârstă. DMLV poate duce la deteriorarea vederii centrale, afectând capacitatea de a citi, recunoaște fețele sau a conduce.


Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este principala cauză de pierdere a vederii centrale la populația în vârstă. Riscul apariției DMLV crește pe măsura avansării în vârstă, începând cu 50 de ani, ajungandu-se ca ~25% dintre pacienții de peste 70 de ani să aibă semnele bolii. Întrucât DMLV nu afectează și vederea periferică, nu apare orbirea completă, în schimb, vederea centrală este afectată la distanță și la aproape. Boala este în general bilaterală dar stadiile de evoluție sunt în general diferite între cei doi ochi.


DMLV este o afecțiune gravă care poate afecta semnificativ calitatea vieții. Recunoașterea timpurie și managementul adecvat sunt esențiale pentru a minimiza impactul asupra vederii. Persoanele în vârstă ar trebui să efectueze controale oftalmologice regulate pentru detectarea timpurie și inițierea unui tratament optim.

TIPURI DE DMLV: DE LA FORMĂ USCATĂ LA CEA UMEDĂ

Există două forme clinice ale DMLV:

 • Forma non-exudativă (uscată/atrofică) – este cea mai comună formă a afecțiunii. Această formă este inițial asimptomatică, cu simple anomalii funcționale nesesizate de pacient cum ar fi scăderea sensibilității la contrast, scăderea adaptării la întuneric, scăderea sensibilității centrale, anomalii ale perceperii culorilor. Clinic se traduce prin necesitatea creșterii iluminării la citit, vedere încețoșată central, cu nerecunoașterea figurilor la distanță.
 • Forma exudativă (umedă) – aceasta este o formă mai rară și poate duce la pierderea rapidă și severă a acuității vizuale centrale.

SIMPTOME ALE DMLV: CE TREBUIE SĂ ȘTII

Simptomele DMLV pot include:

 • Scăderea graduală a calității vederii centrale;
 • Dificultăți la citit;
 • Distorsiuni vizuale, cum ar fi linii drepte care apar ondulate;
 • Zone întunecate în centrul câmpului vizual;
 • Scădere a adaptării vederii la întuneric;
 • Probleme de percepție a culorilor (par mai șterse).

CAUZE SI FACTORI DE RISC AI DMLV

În prezent nu se cunosc exact cauzele care duc la apariția DMLV, dar se poate vorbi de o serie de factori de risc pentru apariția bolii:

 • Vârsta (peste 50 de ani);
 • Istoric familial de DMLV;
 • Fumatul;
 • Obezitatea;
 • Hipertensiunea;
 • Expunerea prelungită la lumina UV;
 • Pigmentarea oculară (cei cu iris deschis la culoare au risc crescut);
 • Dieta deficitară.

IDENTIFICAREA TIMPURIE A DMLV: PAȘI IMPORTANȚI ÎN DIAGNOSTIC

Diagnosticul precoce și managementul adecvat pot ajuta la încetinirea progresiei bolii și la menținerea unei calități optime a vederii.

 

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este diagnosticată de către medicul oftalmolog în urma unui consult oftalmologic complet în cadrul căruia evaluează istoricul medical, testează acuitatea vizuală, realizează examinarea fundului de ochi, etc. La nevoie medicul oftalmolog poate efectua și investigații sau teste suplimentare precum: OCT (tomografie în coerență optică), angiofluorografie, fotografii ale polului posterior.

OPȚIUNI DE TRATAMENT PENTRU DEGENERESCENȚA MACULARĂ LEGATĂ DE VÂRSTĂ (DMLV)

Tratamentul pentru DMLV variază în funcție de tipul și severitatea afecțiunii:

 • Pentru DMLV exudativă se pot efectua injecții intravitreene, care au rolul de a ameliora vederea și opri evoluția afecțiunii. Numărul necesar de injecții este stabilit de medic înfuncție de stadiul bolii. Intervenția este ușoară pentru pacient, iar riscurile sunt minime, se face cu anestezie locală și fără internare.
 • Pentru DMLV uscată: Nu există un tratament curativ, dar suplimentele nutritive pot încetini progresia.

Este important de menționat că tratamentele nu vindecă afecțiunea, ci doar încetinesc evoluția acesteia, de aceea este recomandat ca după o anumită vârstă să se efectueze controale medicale oftalmologice anuale pentru diagnosticare și tratament adecvat stadiului afecțiunii.

Dacă vă confruntați cu simptome ale degenerescenței maculare legate de vârstă sau doriți să vă asigurați că vederea dumneavoastră rămâne clară pe măsură ce înaintați în vârstă, echipa noastră de specialiști de la WEST EYE HOSPITAL este aici pentru a vă ajuta.

Programați o consultație și aflați cele mai bune opțiuni de diagnostic și tratament pentru a menține sănătatea ochilor dumneavoastră!

Alte afecțiuni

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top