Uveitele - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Uveitele

UVEITA: INFLAMAȚIA CARE VĂ POATE AFECTA VEDEREA

CE ESTE UVEITA?

Uveita este inflamația uveei, membrana intermediară vascularizată a ochiului, formată din iris, corpul ciliar și coroidă. De asemenea, aceasta este cea mai vascularizată zonă a corpului uman. Uveita poate fi de origine bacteriană, virală, parazitară, micozica sau autoimună.

 

ATENȚIE! Uveita se afla în topul afecțiunilor oftalmologice care pot duce la orbire și în general afectează adulții cu vârstă cuprinsă între 20 și 50 de ani.

CLASIFICARE - CELE 4 TIPURI PRINCIPALE DE UVEITĂ

În funcție de localizare, uveita poate fi clasificată astfel:

 • Uveita anterioară – este cea mai comună formă de uveită, reprezentând între 40% și 70% din cazuri. De obicei inflamația cuprinde atât irisul, cât și corpul ciliar, denumirea fiind de iridociclită. Inflamația irisului = irită, inflamația corpului ciliar = ciclită.
 • Uveita intermediară – acest tip de uveită care afectează zona din jurul corpului ciliar, și periferia retinei. Acest tip de uveită este cel mai puțin întâlnit (7 -15%).
 • Uveita posterioară – acest tip de uveită este caracterizat prin inflamarea porțiunii din spatele ochiului, coroida. În majoritatea cazurilor de uveită posterioară este afectată și retina. Aceasta formă de uveită (întâlnită în procent de 15% – 22% din totalul cazurilor) debutează de obicei încet și se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp, fiind și mai greu de tratat. Uveita posterioară este adesea asociată cu pierderea progresivă a vederii.
 • Panuveita: este cea mai severă formă a afecțiunii, întrucât inflamația afectează toate părțile uveei.

SIMPTOMELE UVEITEI

Simptomele uveitei pot include:

 • Durere oculară, care poate accentuată la lumina sau la efortul de a citi;
 • Fotofobia;
 • Vedere încețoșată;
 • Lăcrimare;
 • Roșeață;
 • Fotofobie (sensibilitate la lumina);
 • Scăderea acuității vizuale;
 • Prezența unor pete întunecate care se deplasează în câmpul vizual.

DE CE APARE UVEITA? FACTORI DE RISC ȘI CAUZE COMUNE

Cauzele apariției uveitei sunt variate și pot include o gama largă de factori, de la infecții și boli autoimune, până la leziuni dar poate fi și idiopatică (cauze necunoscute). Câteva dintre cauze sunt:

 • Infecțiisau leziuni oculare;
 • Expunerea la substanțe chimice;
 • Microbiene: streptococ, stafilococ, bacil tuberculos;
 • Afecțiuni precum: herpes zoster, toxoplasmoză, tuberculoză;
 • Tulburări autoimune care pot duce lainflamația tractului uveal: SIDA, artrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, psoriasis, colită ulcerativă, boala Crohn, etc.

CUM DIAGNOSTICĂM ȘI TRATĂM UVEITA PENTRU A PROTEJA VEDEREA

Diagnosticulul de uveită se stabilește de către medicul oftalmolog în urma anamnezei (analiza și istoricul medical al pacientului) și a unei examinări complexe.

 

Uveita este o afecțiune oftalmologică tratabilă. Cu excepția unor cazuri mai rare a recidivelor, starea ochiului se poate recupera. Conduita terapeutică poate consta în prescrierea unor picături oculare, tratament oral antiinflamator și al afecțiunii de fond atunci când aceasta se cunoaște.

Medicul oftalmolog prescrie tratamentul în funcție de tipul de uveită și severitatea acesteia.

 

Tratamentul uveitei vizează reducerea inflamației, ameliorarea durerii și prevenirea complicațiilor, precum și tratarea oricărei cauze de bază, dacă este cunoscută. Abordarea specifică poate varia în funcție de tipul de uveită, severitatea simptomelor și prezența altor afecțiuni de sănătate. Tratamentul nu este dificil, însă trebuie urmat cu rigurozitate. Dacă este ignorat, se poate ajunge chiar la orbire.

 

Trebuie amintit că uneori uveita este prima manifestare a unor afecțiuni sistemice cu importantă amprentă asupra calității vieții și/sau a ratei de supraviețuire.

 

La WEST EYE HOSPITAL, echipa noastră este dedicată să vă ofere tratamente eficiente și personalizate folosind tehnologia medicală oftalmologică modernă.

 

Programează o consultație la 021.9757 pentru a descoperi cum vă putem ajuta să mențineți sănătatea ochilor pentru o viață plină de claritate!

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top