Întrebări frecvente - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Consultul oftalmologic este o examinare medicală care are ca scop evaluarea stării de sănătate a ochilor. Medicul oftalmolog realizează inițial o anamneză, iar ulterior efectuează mai multe teste precum evaluarea acuității vizuale monoculare și binoculare și măsurători (autokeratorefractometrie, tonometrie, examinarea polului anterior și posterior), pentru a putea identifica eventualele afecțiuni ale ochilor. La finalul consultației medicul stabilește diagnosticul și conduita terapeutică.

Părinții trebuie să acorde importanță ochilor copilului la fel cum fac și cu celelate părți ale corpului, pentru a putea depista din timp eventuale afecțiuni oftalmologice. Un prim consult oftlamologic este recomandat în mod normal până la vârsta de 1 an, regulă care se aplică în cazurile în care părinții nu observă ceva neobișnuit cu ochii copilului. Atunci când medicul stabilește în urma consultului oftalmologic că nu sunt probleme oculare, copilul ar trebui dus la o examinare anuală.

Durata unui consult oftalmologic poate varia în funcție de diverse aspecte, cum ar fi complexitatea examinării,  vârsta pacientului,  gradul de colaborare. În general, un consult oftalmologic obișnuit durează între 20 – 30 minute, însă acest interval poate să difere. Este important să aveți suficient timp rezervat pentru consult, întrucât există situații când se pot administra picături de dilatare, caz în care consultul ar putea dura aproximativ 1 oră. Dacă există nevoi speciale sau dacă este vorba despre un copil,  consultul ar putea dura mai mult, pentru a se putea realiza o examinare completă și precisă.

Examenul cu picături este util în primul rând pentru examinarea fundului de ochi. Examinarea fără picături nu poate oferi întotdeauna informații complete despre aspectul fundului de ochi, nefiind posibilă examinarea periferiei retiniene. De aceea, în cazul pacienților cu diabet sau a celor ce acuză simptome vizuale cum sunt flash-urile/fulgerele luminoase debutate brusc este necesară utilizarea picăturilor de dilatare pentru a vizualiza periferia retinei unde se pot ascunde rupturi retiniene, decolări de retină incipiente, microhemoragii etc. În al doilea rând, examenul cu picături este indicat în cazul copiilor și al adulților tineri până în 40 de ani deoarece aceștia au o amplitudine mare a acomodației (prin contracția mușchilor ciliari) și este posibil sa apară erori de refracție semnificative. Astfel, în momentul măsurării dioptriilor fără picături, mușchii ciliari sunt activi, iar aparatul poate înregistra o valoare mai mică a hipermetropiei, o valoare mai mare a miopiei sau uneori chiar o pseudomiopie. Diferențele între cele două dioptrii măsurate: înainte și după picături (cicloplegie), sunt cu atât mai mari cu cât ochiul este mai obosit datorită activitătilor la aproape, de aceea este necesară administrarea picăturilor de dilatare pentru a prescrie  o rețetă corectă de ochelari.  Singurul dezavantaj al examinării cu picături este vederea încețoșată pentru câteva ore după consult precum și un grad mai ridicat de sensibilitate la lumină, nefiind recomandat condusul.

Este recomandat un examen oftalmologic de rutina anual, chiar în lipsa unor simptome evidente. Dacă aveți afecțiuni medicale preexistente (diabet, hipertensiune arterială sau alte probleme de sănătate) care pot afecta vederea, se recomandă efectuarea unor examinări regulate. De asemenea, dacă aveți orice îngrijorare legată de vederea dumneavoastră cum ar fi scăderea acuității vizuale, dureri de cap frecvente și persistente, disconfort ocular, ori strabism (deviații ale alinierii ochilor), nu ezitați să consultați un medic oftalmolog.

 

Da, timpul îndelungat petrecut la calculator și/sau expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor digitale pot afecta vederea. Aceasta problemă este cunoscută sub numele de Sindromul privitului la calculator (Computer Vision Syndrome). Iată câteva moduri în care acesta se poate manifesta și cum să minimizați impactul: lucrul sau privitul la dispozitive electronice (telefon, tabletă, laptop, TV) în mod uzual nu deteriorează ireversibil vederea, însă poate duce la dezvoltarea sindromului de astenopie (oboseală) oculară, manifestat uneori prin vedere încețoșată atât la distanță cât și la apropiere, precum și cefalee, amețeli. De asemenea poate determina apariția sau agravarea sindromului de ochi uscat. Se recomandă pauze regulate, păstrarea unei distanțe corecte față de telefon/tabletă,  respectiv o expunere mai scurtă, dacă este posibil, dar și utilizarea unor lentile de protecție cu filtru PC. În cazul în care sesizați o scădere a acuității vizuale, dureri de cap, amețeli, senzație de nisip, usturime oculară, lăcrimare excesivă este important să consultați un medic oftalmolog pentru o evaluare adecvată.

 

Există anumite simptome care pot indica o urgență oftalmologică și care necesită o evaluare medicală imediată. Dacă experimentați oricare dintre următoarele simptome, este important să căutați asistență medicală cât mai curând posibil: pierderea bruscă a vederii, dureri oculare severe,  leziuni sau traumatisme oculare, apariția bruscă a fulgerelor luminoase, a petelor sau a unei umbre în câmpul vizual. Este important să nu ignorați aceste simptome, întrucât o intervenție promptă poate ajuta la prevenirea complicațiilor și la menținerea sănătății ochilor.

Protejarea ochilor în momentul în care petrecem mult timp în fața calculatorului este esențială pentru a preveni oboseala oculară și disconfortul ocular. O regulă foarte utilă pentru a preveni oboseala oculară este aplicarea regulii 20-20-20: la fiecare 20 de minute de efort vizual la aproape (citit, scris, telefon, calculator) se recomandă o pauză de 20 de secunde în care să privim în depărtare (un obiect aflat la aproximatix 20 pasi, aproximativ 6 metri). De asemenea, clipitul mai des, folosirea iluminatului adecvat precum și a unei perechi de ochelari cu filtru pentru lumina albastră pot fi de folos.

Diabetul poate afecta vederea într-un mod specific, cauzând o afecțiune numită retinopatie diabetică.  Aceasta are mai multe stadii și poate progresa, ducând în final chiar  la pierderea vederii daca nu este gestionată corespunzător. Complicațiile pot fi prevenite prin adoptarea de măsuri precum: menținerea glicemiei și a hemoglobinei glicozilate în parametri, examinări oftalmologice regulate conform indicațiilor, renunțarea la fumat, adoptarea unui stil de viață sănătos.

Degenerescența maculară legată de vârstă (DMLV) este o afecțiune oculară care apare de obicei la persoanele în vârstă și poate afecta centrul vederii. Principalii factori de risc ai apariției DMLV sunt înaintarea în vârstă și factorii genetici (istoricul familial de DMLV), iar prevenirea completă poate fi dificilă. Cu toate acestea, există anumite măsuri care pot contribui la reducerea riscului de dezvoltare a DMLV sau la încetinirea progresiei acesteia: adoptarea unei alimentații sănătoase, protejarea ochilor de razele UV, evitarea fumatului, etc. Este important de menționat că nu există o modalitate precisă de prevenire a DMLV, însă adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea oftalmologică regulată pot juca un rol semnificativ în menținerea sănătății ochilor. Consultați întotdeauna medicul pentru sfaturi personalizate și pentru a discuta despre orice preocupare legată de sănătatea ochilor.

Cataracta se manifestă printr-o scădere progresivă a acuității vizuale în special pentru distanță (pacienții acuzând adesea că văd neclar sau în ceață). Alte simptome comune ale cataractei cu care se pot confrunta pacienții sunt: sensibilitatea la lumină sau perceperea unor halouri în jurul surselor de lumină, schimbări în percepția culorilor, vedere slabă noaptea, sau nevoia de a schimba frecvent ochelarii de vedere.

Singurul tratament al cataractei este cel chirurgical, prin înlocuirea cristalinului natural opacifiat cu un cristalin artificial. Chirurgia cataractei este considerată una dintre cele mai sigure și eficiente intervenții chirurgicale, iar majoritatea pacienților observă o îmbunatățire semnificativă a vederii imediat după procedură.

Alegerea cristalinului artificial pentru intervenția de cataractă este o decizie importantă, iar medicul oftalmologul vă va ghida în procesul de luare a acestei decizii. Dioptria cristalinului va fi stabilită de chirurgul oftalmolog în urma unei examinări și a biometriei, pacientul urmând să decidă ce tip de cristalin artificial își dorește: multifocal (ce va oferi vedere clară pentru toate cele 3 distanțe: aproape, intermediar și distanță), monofocal (vedere clară la distanță) sau toric (recomandat pacienților cu astigmatism). Este important să discutați cu medicul oftalmolog despre așteptările dumneavoastră, astfel încât să puteți lua împreună decizia potrivită.

Scroll to Top