Retinopatia diabetica - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Retinopatia diabetica

RETINOPATIA DIABETICĂ

CE ESTE RETINOPATIA DIABETICĂ ȘI CUM POATE AFECTEA VEDEREA

Retinopatia diabetică reprezintă o complicație a diabetului care poate afecta vederea în stadiile avansate. Este cauzată de deteriorarea vaselor sanguine ale retinei — țesutul sensibil la lumină situat în partea posterioară a globului ocular.

Apariția retinopatiei diabetice este influențată de durata și tipul diabetului. Cu cât durata de evoluție a diabetului este mai mare cu atât complicațiile oculare sunt mai frecvente și mai grave.

Dacă este netratată, retinopatia diabetică poate duce la orbire, fiind una dintre principalele cauze de orbire în rândul adulților. Diagnosticarea făcută la timp și inițierea unui tratament adecvat în fazele inițiale ale bolii, sunt importante pentru a încetini progresia retinopatiei diabetice și apariția eventualelor complicații.

Retinopatia diabetică este o afecțiune oftalmologică progresivă poate fi clasificată simplu în:

 • Retinopatie diabetică non-proliferativă (stadiul incipient al afecțiunii);
 • Retinopatie diabetică proliferativă (stadiul mai avansat al afecțiunii).

IDENTIFICAȚI SIMPTOMELE TIMPURII ALE RETINOPATIEI DIABETICE

În stadiile incipiente, retinopatia diabetică poate să nu prezinte simptome. Atunci când apar simptome, boala este în stadiu avansat și tratamentul efectuat nu poate în toate cazurile să îmbunătățească vederea.

Pe măsură ce boala progresează, simptomele pot include:

 • Modificări de vedere;
 • Dureri oculare;
 • Ochi roșu;
 • Pete sau ‘’muște’’ în câmpul vizual;
 • Vedere încețoșată;
 • Imagine deformată și distorsionată;
 • Dificultăți la scris și citit;
 • Diminuări ale câmpului vizual (zone întunecate în câmpul vizual);
 • Pierderea totală a vederii la un ochi.

CAUZELE ȘI FACTORI DE RISC CARE INFLUENȚEAZĂ APARIȚIA RETINOPATIEI DIABETICE

Principalele cauze care determină apariția retinopatiei diabetice sunt hiperglicemia (valori crescute ale glucozei în sânge) și durata diabetului. Cu cât durata diabetului este mai mare cu atât riscul de apariție a retinopatiei este mai mare.

Riscul de a dezvolta retinopatie diabetică este mai crescut în cazul prezenței unor factorii de risc precum:

 • Hipertensiunea arterială;
 • Dislipidemia (valori crescute ale colesterolului și trigliceridelor din sânge);
 • Afectarea renală.

DIAGNOSTICUL RETINOPATIEI DIABETICE

Diagnosticul precoce al retinopatiei diabetice este foarte important pentru depistarea și inițierea tratamentului și se poate stabili de medicul oftalmolog în urma unei examinări oftalmologice complete. Etapele examinării includ:

 • anamneza (tipul de diabet, vechimea bolii, factorii de risc și alte boli asociate, etc.);
 • determinarea acuității vizuale;
 • examinarea la biomicroscop a polului anterior al ochiului și a polului posterior (fundul de ochi);
 • măsurarea presiunii intraoculare;
 • examinarea polului posterior necesită uneori utilizarea picăturilor de dilatare a pupilei.

În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul poate opta și pentru efectuarea unor investigații specifice: fotografierea retinei, tomografie în coerentă optică (OCT) de maculă (zona centrală a retinei), angiofluorografia retinei, ecografie oculară.

Examenul oftalmologic periodic – chiar în lipsa unor simptome vizuale – este numit screening al retinopatiei diabetice. În funcție de tipul și de stadiul diabetului, medicul oftalmolog stabilește frecvența examinărilor oculare pe care trebuie să le efectueze pacientul. Programul de screening poate fi modificat de medicul oftalmolog în funcție de asocierea cu factori de risc și cu alte afecțiuni generale și oculare (glaucom etc.).

OPȚIUNI AVANSATE DE TRATAMENT PENTRU RETINOPATIA DIABETICĂ

Tratamentul pentru retinopatia diabetică depinde de stadiul bolii și poate include:

Managementul diabetului și al factorilor de risc asociați;

 • Fotocoagulare laser pentru a inhiba vasele de sânge anormale și pentru a preveni pierderea vederii. Se efectuează mai multe ședințe de laser, iar numărul acestora și intervalul de timp la care se efectuează laserul sunt stabilite de medicul oftalmolog în funcție de particularitățile cazului. Acest tip de tratament laser nu necesită internare;
 • Injecții intravitreene cu substanțe care inhibă factorul de creștere endotelial vascular (anti-VEGF) pentru a reduce edemul retinian și a împiedică formarea de noi vase de sânge; Injecțiile intravitreene se pot repeta atunci când este nevoie.
 • Intervenție: vitrectomie – procedură chirurgicală pentru îndepărtarea corpului vitros în cazuri avansate, cu complicații, pentru care nu există o altă soluție terapeutică.

Tratamentele oftalmologice nu vindecă retinopatia diabetică dar pot preveni, întârzia, reduce și uneori chiar stopa pierderea vederii. De cele mai multe ori, chiar dacă nu se îmbunătățește vederea, medicul oftalmolog poate atenua agravarea retinopatiei diabetice. Prognosticul vizual este mai bun la pacienții cu retinopatie diabetică care încep tratamentul în fazele inițiale ale bolii și respectă tratamentul diabetului. Monitorizarea pacienților cu diabet se face prin examene oftalmologice periodice pe toată durata vieții pacientului.

Nu lăsați diabetul să vă compromită calitatea vieții. La WEST EYE HOSPITAL, oferim metode de diagnosticare avansate și tratament personalizat pentru retinopatia diabetică. Programați o consultație și aflați cele mai bune opțiuni de diagnostic și tratament pentru a menține sănătatea ochilor dumneavoastră!

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top