Ambliopia - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Ambliopia

AMBLIOPIA (OCHIUL LENEȘ)

CE ESTE AMBLIOPIA?

Ambliopia sau “ochiul leneș”, este o tulburare vizuală apărută din copilărie. Afecțiunea se dezvoltă atunci când acuitatea vizuală (claritatea vederii) a unui ochi sau a ambilor ochi nu se dezvoltă corect în timpul copilăriei. Ochiul afectat nu poate vedea o imagine clară indiferent dacă pacientul poartă / necesită purtarea unor ochelari sau lentile de contact.

 

Ambliopia poate fi cauzată de diferențele de dioptrii dintre ochi, existența unui strabism, cataractă congenitală sau alte afecțiuni congenitale sau apărute în primii ani de viață. Copiii pot dezvolta ambliopie de la naștere până la vârstă de 6 – 7 ani. De obicei copilul cu ambliopie nu realizează că nu vede bine cu un ochi. În perioada în care se formează vederea, creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului cu probleme și percepe numai imaginile de la ochiul sănătos. Acest fenomen persistă toată viața dacă nu este corectată cauza.

 

Ambliopia este una dintre cele mai frecvente afecțiuni cu care ajung copiii / tinerii în cabinetul medicului oftalmolog pediatru.

AMBLIOPIA: STADII

 • Ambliopie ușoară – acuitate vizuală între 0.7 și 0.9 (între 50 % și 90 % dintr-o vedere considerată standard)
 • Ambliopie medie – acuitate vizuală între 0.2 și 0.7 (între 20 % și 70% dintr-o vedere considerată standard)
 • Ambliopie profundă – acuitate vizuală mai mică de 0.2 (maxim 10 % dintr-o vedere considerată standard)

SIMPTOMELE AMBLIOPIEI: SEMNALE DE ALARMĂ LA COPII

Manifestările ambliopiei pot varia în funcție de severitatea și cauza afecțiunii. Multe dintre simptome nu sunt întotdeauna ușor de observat, mai ales la copiii mici care s-ar putea să nu realizeze că vederea lor nu este normală. Iată câteva dintre simptomele comune ale ambliopiei:

 • Diferențe de vedere între cei doi ochi: unul dintre ochi poate vedea mai clar decât celalalt;
 • Alinierea necorespunzătoare a ochilor (strabism);
 • Închiderea/frecarea frecventă a unui ochi – Copiii cu ambliopie pot încerca să își închidă sau să își frece ochiul mai slab;
 • Dificultăți de percepție stereoscopică (în cele 3 dimensiuni): Ambliopia poate afecta percepția adâncimii deoarece dezvoltarea vederii binoculare (folosirea ambilor ochi pentru a estima distanța și adâncimea) este afectată;
 • Capul înclinat sau poziția anormală a capului: Copiii cu ambliopie pot adopta o anumită poziție a capului (înclinat pe partea cu ochiul slab) pentru a utiliza mai bine ochiul lor dominant.

CAUZELE COMUNE ALE AMBLIOPIEI: DE LA ANIZOMETROPIE LA STRABISM

Ambliopia poate avea mai multe cauze, cum ar fi:

 • Vicii de refracție: miopie, hipermetropie, astigmatism;
 • Strabismul: ochiul cu acuitate vizuală mai bună, care fixează, este folosit preponderent de creier, în timp ce ochiul strabic este aproape nefolosit și devine mai „leneș”;
 • Anizometropia: reprezintă diferența de dioptrii dintre cei doi ochi și este cea mai frecventă cauză a ambliopiei.
 • Există situații în care în primele săptămâni de viață ale nou-născutului, ochiul ambliop nu vede din cauza unui obstacol (cum ar fi: cataracta congenitală unilaterală, ptoza palpebrală congenitală, glaucomul congenital) și în consecință vederea nu se dezvoltă normal;

DIAGNOSTICAREA PRECOCE A AMBLIOPIEI: PAȘI ESENȚIALI

În general diagnosticul de ambliopie se poate stabili în urma unui consult oftalmologic complet, efectuat cu ajutorul echipamentelor moderne. Cu cât examinarea este făcută mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de recuperare. Ambliopia se instalează progresiv prin neutralizarea unuia dintre ochi. Poate fi tratată și prevenită prin diagnosticarea la o vârstă cât mai fragedă. Acolo unde este cazul, soluția cea mai eficientă este corectarea cât mai rapidă a viciilor de refracție prin portul ochelarilor.

TRATAMENTUL AMBLIOPIEI

Este esențial ca tratamentul ambliopiei să înceapă cât mai curând. Tratamentul ambliopiei este individualizat și este indicat de medicul oftalmolog care urmărește și monitorizează rezultatele.

Primul pas în tratament este tratarea afecțiunilor oculare preexistente: cataractă, strabism, vicii de refracție, etc.


Tehnica cea mai utilizată în tratamentul ambliopiei constă în obturarea ochiului sănătos după schema stabilită de medicul oftalmolog. Scopul este de a stimula acuitatea vizuală a ochiului ambliop. Această ocluzare trebuie supravegheată, deoarece, la rândul lui, ochiul normal poate deveni ambliop pe măsură ce acuitatea vizuală a celuilalt ochi se restabilește, în cazul unei ocluzii prea îndelungate. În caz de strabism, se practică adesea o intervenție chirurgicală asupra mușchilor extraoculari pentru a restabili paralelismul axelor oculare.

Ambliopia funcțională poate fi reversibilă dacă este diagnosticată și tratată înaintea vârstei de 6-7 ani (conform unor cercetări recente, chiar 12 ani). Diagnosticarea precoce permite detectarea ambliopiilor funcționale încă din fragedă copilărie. În afara tratamentului adecvat al unei cataracte sau al unei ptoze palpebrale de exemplu, tratamentul ambliopiei constă, într-o prima etapă, în purtarea dioptriilor adecvate, apoi în corectarea ochiului ambliop.

 

Împreună cu echipa noastră de specialiști putem găsi cea mai bună soluție pentru tine sau copilul tău. Programează o consultație oftalmologică la WEST EYE HOSPITAL pentru o abordare profesionistă și personalizată a tratamentului ambliopiei.

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top