Dezlipirea de retină - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Dezlipirea de retină

DEZLIPIREA DE RETINĂ

CE ESTE DEZLIPIREA DE RETINĂ ȘI DE CE ESTE URGENT SĂ ACȚIONEZI

Dezlipirea (sau decolarea) de retină este o urgență medicală care poate duce la pierderea vederii dacă nu este depistată și tratată la timp.

 

Această condiție medicală presupune separarea a două straturi ale retinei: foița internă (neuroepiteliu) și cea externă (epiteliul pigmentar), de către un lichid subretinian. Zona de retină decolată nu funcționează și determină o pierdere importantă de vedere, care poate fi parțială sau totală.

TIPURI DE DEZLIPIRE DE RETINĂ

 • Dezlipire de retină regmatogenă (produsă ca urmare a unei rupturi retiniene);
 • Dezlipire de retină exudativă (cu fluid sau sânge acumulat în spatele retinei);
 • Dezlipire de retină tracțională (produsă datorită unor tracțiuni anormale vitreoretiniene; în acest caz retina nu este ruptă, ci dezlipită).

IDENTIFICĂ SIMPTOMELE DEZLIPIRII DE RETINĂ: SEMNALE LA CARE TREBUIE SĂ FII ATENT

Debutul este în general brusc și nedureros, cu apariția unei “cortine” negre care acoperă parțial sau total câmpul vizual. Aceasta umbră este frecvent precedată de opacități mobile sau flash-uri luminoase în câmpul vizual. Pacienții pot descrie apariția unor “fulgere” sau “pete” în câmpul vizual. Simptomele dezlipirii de retină pot include:

 • Apariția unei umbre în câmpul vizual;
 • Pierderea parțială a vederii;
 • Reducerea bruscă a vederii, în special la un ochi;
 • Distorsionarea obiectelor (vederea unor linii curbate sau ondulate);
 • Miodezopsii (pacientul vede niste “musculițe” sau puncte negre);
 • Vedere încețoșată.

FACTORI DE RISC ȘI CAUZE COMUNE ALE DEZLIPIRII DE RETINĂ

Apariția dezlipirii de retină poate fi cauzată sau favorizată de mai mulți factori:

 • Traumatism ocular sau leziuni la nivelul capului;
 • Antecedente familiale de dezlipire de retină;
 • Anumite afecțiuni oculare, cum ar fi miopia forte;
 • Tumori oculare;
 • Intervenții chirurgicale oculare anterioare sau alte proceduri medicale la nivelul ochiului.

DIAGNOSTICAREA DECOLĂRII DE RETINĂ: PAȘI ESENȚIALI PENTRU SĂNĂTATEA TA OCULARĂ

Pacientul trebuie să se prezinte de urgență la oftalmolog imediat ce au apărut simptomele care pot caracteriza dezlipiriea de retină.

 

Diagnosticul de dezlipire de retină implică, de obicei, un consult oftalmologic complet. Medicul oftalmolog poate recomanda de asemenea examinarea polului posterior cu picături pentru dilatarea pupilei sau investigații suplimentare, cum ar fi ecografia oculară.

 

Diagnosticarea cât mai rapidă a rupturii de retină este foarte importantă înainte de a se transforma în decolare (dezlipire) retiniană. Dacă apar flash-uri luminoase însoțite de miodezopsii (“musculițe”), pacientul trebuie să se prezinte urgent la oftalmolog. Medicul poate determina locul rupturii retiniene și ulterior o poate trata cu ajutorul laser-ului cu o procedură numită fotocoagulare laser de baraj.

OPȚIUNI DE TRATAMENT PENTRU DEZLIPIREA DE RETINĂ

Tratamentul dezlipirii de retină depinde de gravitatea afecțiunii. Medicul stabilește conduita terapeutică potrivită situației pacientului în urma examinării. Unele opțiuni de tratament includ:

 • Fotocoagulare laser – pentru a delimita ruptura;
 • Intervenții chirurgicale mai complexe, cum ar fi vitrectomia și retinopexia (reatașarea retinei)

Operația trebuie făcută în câteva zile de la diagnosticare, dacă ruptura este deja produsă, pentru a preveni complicațiile. În cazul intervențiilor chirurgicale pot exista și recidive, însă medicul poate reinterveni chirurgical. Pentru a reatașa retina se utilizează injectarea de gaze sau ulei de silicon, precum și tratament laser intraoperator. Este important să solicitați asistență medicală imediată dacă observați orice simptom al dezlipirii de retină, deoarece tratamentul timpuriu poate ajuta la prevenirea complicațiilor și îmbunătățește șansele de recuperare a vederii.

 

Dacă observi oricare dintre simptomele dezlipirii de retină sau ai orice alte îngrijorări legate de vedere, nu ezita! Programează un consult la WEST EYE HOSPITAL pentru a beneficia de tratamente de ultimă oră, într-un mediu sigur și confortabil.

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top