Cataractă - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Cataractă

CATARACTA

CE ESTE CATARACTA ȘI CUM TE AFECTEAZĂ?

Cataracta este o afecțiune oculară în care cristalinul, lentila transparentă din interiorul ochiului, își pierde transparența (si devine opac), ceea ce face ca vederea să devină încețoșată. Cristalinul are rolul de a focaliza lumina pe retină pentru a produce o imagine clară, astfel orice alterare a acestuia poate să ducă la scăderea vederii.

Cataracta apare de obicei la pacienții vârstnici, dar poate să apară și la pacienții tineri, în cazul unor traumatisme, boli generale (ex. diabet zaharat), sau în cazul unor tratamente lungi cu anumite medicamente (ex. derivați cortizonici).

DE CE APARE CATARACTA? PRINCIPALELE CAUZE EXPLICATE

Cataracta se dezvoltă atunci când apar modificări în structura cristalinului. Acestea determină opacifierea cristalinului, blocând astfel transmiterea corectă a luminii către retina. Aceste modificări pot fi cauzate de mai mulți factori, precum:

 • Înaintarea în vârstă;
 • Traumatisme oculare;
 • Expunerea excesivă la radiații ultraviolete (UV);
 • Anumite afecțiuni, cum ar fi diabetul;
 • Utilizarea prelungită a unor medicamente (ex.: cortizonul);
 • Fumatul și consumul excesiv de alcool;
 • Istoric familial de cataractă.

TIPURI DE CATARACTĂ: OBSERVĂ DIFERENȚELE

 • Cataracta congenitală: poate fi identificată la nou-nascuti. Una dintre cauze poate fi o infecție in timpul sarcinii (ex. rubeola). Această formă de cataractă impune o intervenție rapidă, în primele luni de viață, pentru a păstra funcția ochiului afectat;
 • Cataracta nucleară: este unul din cele mai întâlnite tipuri de cataractă și apare ca parte a procesului natural de îmbătrânire. În primele stadii, acest tip de cataractă poate determina o vedere încețoșată la depărtare, însă o vedere bună la apropiere (puteți simți chiar o îmbunatățire a vederii la citit pentru o perioadă scurtă). Însă cu timpul, cristalinul devine din ce în ce mai opac și vederea scade progresiv, astfel încât devine dificilă diferențierea culorilor sau a contururilor diferitelor obiecte;
 • Cataracta corticală: debutează cu opacifierea cristalinului în periferie, la nivelul cortexului. Pe măsură ce avansează, opacifierea afectează centrul cristalinului și împiedică lumina să intre în ochi către retină;
 • Cataracta subcapsulară posterioară: debutează prin apariția opacităților în partea posterioară a cristalinului, central, exact pe traseul pe care intră lumina la nivelul ochiului. De obicei vederea este scăzută în lumina puternică, iar pe timpul nopții apar fenomene luminoase în jurul surselor de lumină (ex. halouri). Acest tip de cataractă evoluează mai rapid decât celelalte tipuri;
 • Cataracta traumatică – apare ca urmare a unui traumatism ocular;
 • Cataracta secundară: aceasta formă presupune opacifierea capsulei posterioare, care poate să apară în urma intervenției chirurgicale pentru cataractă (aceasta se tratează cu ajutorul unui tratament laser, fără a fi nevoie de o reintervenție chirurgicală);

SIMPTOMELE CATARACTEI: SEMNE LA CARE SĂ FII ATENT

Cataracta poate să apară la unul din ochi sau la ambii și să progreseze lent. Simptomele pot fi diferite, însă în general pacientii acuză:

 • Scăderea progresivă a acuității vizuale în special pentru distanță;
 • Vedere încețoșată, neclară;
 • Vedere dublă (diplopie);
 • Modificăriîn perceperea culorilor și a contrastului;
 • Fotofobie (sensibilitate la lumină) sau senzație de ebluisare (orbire) la luminile puternice;
 • Halouri în jurul surselor luminoase;
 • Nevoia schimbării frecvente a dioptriilor ochelarilor.

DIAGNOSTICAREA CATARACTEI

Cataracta poate fi diagnosticată printr-un examen oftalmologic complet. Acesta poate include testarea acuității vizuale, biomicroscopie, tonometrie, examinarea cu picături de dilatare a polului posterior. În cadrul examinării oftalmologice medicul mai poate recomanda și efectuarea unor investigații precum: ecografie, biometrie sau OCT (tomografie oculară).

TRATAMENTUL CATARACTEI: OPȚIUNI MODERNE PENTRU O VEDERE CLARĂ

Cataracta este o afecțiune care se tratează chirurgical, însă în fazele inițiale, modificările în prescripția ochelarilor sau a lentilelor de contact pot ajuta. Atunci când cataracta evoluează semnificativ, iar vederea nu se mai poate îmbunătăți cu ajutorul corecției optice, afectând astfel calitatea vieții pacientului, singura opțiune eficientă de tratament este intervenția de înlocuire a cristalinului natural cu unul artificial. Nu este recomandat ca afecțiunea să evolueze prea mult și să devină avansată (dură), întrucât o cataractă matură creste gradul de complexitate al intervenției, iar vindecarea post operatorie este de durată mai lungă.

 

Tehnica chirurgicală cel mai frecvent utilizată se numește facoemulsificare. Aceasta constă într-o mică incizie în partea anterioara a ochiului, fragmentarea și aspirația cristalinului natural opacifiat cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete și inserarea unui cristalin artificial în locul celui natural. Incizia nu necesită de obicei sutură.

 

Intervenția chirurgicală pentru cataractă se realizează în regim ambulator (nu necesită internare), sub anestezie locală și este în general de scurtă durată –  aproximativ 10 – 15 minute (poate varia în funcție de complexitatea cazului). Pacientul pleacă acasă la scurt timp după intervenția chirurgicală și va reveni la control la indicația medicului.

 

Programează o consultație la West Eye Hospital și descoperă soluțiile noastre avansate pentru tratamentul cataractei. Echipa noastră de specialiști este pregătită să îți ofere o experiență personalizată și să te ghideze spre cea mai bună opțiune pentru sănătatea ochilor tăi.

Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.

Scroll to Top