PRESBIOPIA
CE ESTE PRESBIOPIA ȘI DE CE APARE?
Presbiopia este o afecțiune oftalmologică comună, asociată cu procesul de îmbătrânire. Afectează capacitatea ochiului de a focaliza obiectele apropiate și este diferită de alte deficiențe de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, deoarece este legată de înaintarea în vârstă și nu de forma ochiului sau de imperfecțiunile corneei.
Această stare fiziologică legată de vederea de aproape apare în jurul vârstei de 40 de ani și este un semn al procesului natural de îmbătrânire.
RECUNOAȘTE SIMPTOMELE PRESBIOPIEI
Trecând de vârsta de 40 de ani, pacienții încep să remarce că pentru a citi un text este nevoie să îl îndepărteze din ce în ce mai mult de ochi. Acesta este primul și cel mai întâlnit simptom al presbiopiei. Pe lângă acesta mai există și alte simptome care pot indica debutul presbiopiei:
- Amețeli și oboseală oculară;
- În unele cazuri, pacienții acuză dureri oculare și/sau de cap, după o activitate mai intensă și mai îndelungată de aproape.
Ca urmare a apariției presbiopiei, pacientului îi sunt afectate astfel activități cotidiene dintre cele mai comune, precum: cititul, cusutul, privitul ceasului de la mână sau a ecranului telefonului mobil, precum și alte activități care solicită vederea de aproape.
CARE SUNT CAUZELE PRESBIOPIEI?
Presbiopia este rezultatul procesului natural de îmbătrânire a ochilor. În mod normal ochiul are capacitatea de a schimba forma cristalinului (lentila ochiului) și de a realiza astfel acomodația. Datorită înaintării în vârstă, după 40 de ani, cristalinul devine mai rigid și își pierde treptat elasticitatea. Astfel acomodația cristalinului se diminuează și prin urmare nu mai poate focaliza corect imaginile apropiate.
DIAGNOSTICAREA PRESBIOPIEI: UN PROCES SIMPLU ȘI EFICIENT
Pacienții își dau seama că suferă de presbiopie atunci când încep să îndepărteze obiectele pentru a le vedea mai clar. După ce ajung la medicul oftalmolog, acesta poate stabili diagnosticul de presbiopie în urma unui simplu consult oftalmologic.
CUM SE TRATEAZĂ PRESBIOPIA - SOLUȚII MODERNE DE TRATAMENT
Presbiopia este o afecțiune care evoluează cu vârsta, dar capacitatea ochilor de a focaliza obiectele apropiate poate fi corectată prin diverse metode:
- Purtarea unor ochelari de “citit” (aceștia nu stopează evoluția presbiopiei și nici nu încetinesc evoluția afecțiunii), bifocali, sau progresivi;
- Utilizarea unor lentile de contact multifocale;
- Înlocuirea cristalinului în scop refractiv;
- Intervenția laser de ultimă generație dedicată corecției presbiopiei numită Presbyond;
În cazul corecției presbiopiei cu ochelari sau lentile de contact, se începe cu niște dioptrii mici, urmând că acestea să crească până în jurul vârstei de 60 de ani. Afecțiunea evoluează progresiv, iar schimbarea ochelarilor se face de obicei la interval de 1,5 – 2 ani. De aceea, până în jurul vârstei de 60 de ani, când presbiopia se stabilizează, este posibil că pacientul să fie nevoit să își schimbe ochelarii de mai multe ori.
La WEST EYE HOSPITAL, echipa noastră de medici oftalmologi este pregătită să te ajute să redobândești claritatea vederii. Programează o consultație la 021.9757 și descoperă tratamentele avansate pentru presbiopie folosind tehnologia medicală de ultimă generație.
Informațiile din această pagină sunt furnizate numai în scop informativ. Pentru un diagnostic și tratament adecvat, consultați medicul dumneavoastră.