Chirurgia cataractei - WestEye Hospital 

WestEye Hospital 

021.9757

Chirurgia cataractei

CHIRURGIA CATARACTEI

Cataracta este o afecțiune oculară în care cristalinul, lentila transparentă din interiorul ochiului, devine opac. Cristalinul are rolul de a focaliza lumina pe retină pentru a produce o imagine clară, astfel orice alterare a acestuia poate să ducă la scăderea vederii.

 

Cataracta se tratează chirurgical prin efectuarea unei operații de înlocuire a cristalinului natural cu unul artificial.

CÂND ESTE MOMENTUL POTRIVIT PENTRU OPERAȚIA DE CATARACTĂ?

Intervenția chirurgicală este recomandată atunci când a fost diagnosticată cataracta și când pacientul consideră că vederea să nu-l mai satisface. Nu este recomandat ca afecțiunea să evolueze prea mult și să devina avansată (dură), întrucât intervenția chirurgicală devine mai dificilă, complicațiile sunt mai frecvente, iar vindecarea post operatorie este de durată mai lungă.

OPERAȚIA DE CATARACTĂ

Tehnica chirurgicală utilizată în cadrul spitalului WEST EYE se numește facoemulsificare și este una din cele mai utilizate metode prin care se operează cataracta. Aceasta constă într-o mică incizie în partea anterioară a ochiului, fragmentarea și aspirația cristalinului natural opacifiat cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete. Implantul de cristalin artificial este apoi inserat în locul celui natural. Incizia nu necesită de obicei sutură.

 

Intervenția chirurgicală pentru cataractă se realizează în regim ambulator (nu necesită internare), sub anestezie locală și este în general de scurtă durată – aproximativ 10 – 15 minute (poate varia în funcție de complexitatea cazului). Pacientul pleacă acasă la scurt timp după intervenția chirurgicală și va reveni la control la indicația medicului.

 În cadrul spitalului WEST EYE realizăm intervenția de înlocuire a cristalinului cu ajutorul unui echipament de ultimă generație – Centurion, dezvoltat de compania Alcon. Aceasta este în prezent cea mai nouă tehnologie de facoemulsificare pentru operația de cataractă.

TIPURI DE CRISTALIN

Alegerea tipului de cristalin artificial pentru operația de cataractă depinde de mai mulți factori, incluzând nevoile individuale, așteptările pacientului, starea ochiului și discuția detaliată cu medicul chirurg oftalmolog. Iată câteva aspecte importante care trebuie luate în considerare în procesul de luare a deciziei:

  • Cristaline artificiale monofocale – pentru vedere clară la distanță. Pentru vederea de aproape va fi nevoie de ochelari;
  • Cristaline artificiale multifocale – pentru vedere clară și la aproape și la distanță. Dacă pacientul optează pentru un cristalin artificial multifocal nu va mai avea nevoie de ochelari;
  • Cristaline torice – pentru pacienții care suferă și de astigmatism

PERIOADA DE RECUPERARE

Vederea pacientului se îmbunătățește de obicei chiar de a doua zi. Recuperarea vizuală a pacientului se realizează treptat, iar ochelarii (atunci când sunt necesari) pot fi prescriși după aproximativ o lună. Perioada de recuperare este mai lungă dacă duritatea cataractei este mare sau dacă intervenția chirurgicală este mai laborioasă. Gradul de recuperare a acuității vizuale depinde și de existența altor afecțiuni oculare.

 

GHID DE ÎNGRIJIRE DUPĂ OPERAȚIA DE CATARACTĂ

  • Pacientul trebuie să respecte toate indicațiile medicului oftalmolog și să administreze medicația prescrisă. De asemenea pacientul trebuie să revină la controalele postoperatorii indicate de medicul chirurg, pentru a putea monitoriza evoluția recuperării;
  • Este foarte important ca pacientul să păstreze o igienă locală foarte strictă; – Pacientul trebuie să fie foarte precaut în primele 72 de ore postoperator;
  • Pacientul nu trebuie să se frece la ochiul operat sau să exercite presiune pe globul ocular; nu trebuie să doarmă pe partea cu ochiul operat;
  • Postoperator, pacientul se poate plimba, poate citi sau poate să se uite la TV;
  • Pacientul nu poate să conducă un autovehicul, decât după ce obține permisiunea de la medicul oftalmolog.

Dacă aveți cataractă sau întrebări legate despre această afecțiune, vă puteți programa la un consult oftalmologic la WEST EYE HOSPITAL pentru o evaluare detaliată și un plan de tratament personalizat.

Scroll to Top