132013Feb
VESTI BUNE: CAFEINA USUREAZA SIMPTOMELE IN SINDROMUL OCHIULUI USCAT!

VESTI BUNE: CAFEINA USUREAZA SIMPTOMELE IN SINDROMUL OCHIULUI USCAT!

 Sindromul ochiului uscat sau keratoconjunctivitis sicca este o afectiune oftalmologica destul de frecventa, cu precadere la oamenii mai in varsta. Ea se datoreaza unei lubrifieri reduse a ochiului si duce la neplaceri precum mancarime, senzatie de arsura si de uscaciune permanenta la nivel ocular. Totusi, netratata, afectiunea poate degenera pana la pierderea vederii.

            Exista numeroase metode medicamentoase de a lupta impotriva acestui sindrom, insa studii recente ale unor cercetatori din Japonia arata ca exista solutii chiar in bucataria noastra: de pilda, cafeaua! Consumul de cafeina ajuta atat la imbunatatirea starii persoanelor care deja sufera de ochi uscat, cat si la scaderea cu 13% a riscului de a face acest sindrom in cazul persoanelor sanatoase.

Dr. Reiko Arita si colegii sai de la Facultatea de Medicina din Tokyo au descoperit o crestere semnificativa a volumului lacrimal la 78 de adulti in urma ingestiei de cafeina. In afara lacrimilor, consumul de cafeina stimuleaza secretia mai multor substante exocrine, precum saliva si sucurile digetsive. Totusi, coordonatoarea cercetari sustine ca rezultatele acestui studiu trebuie sa fie confirmate de replicari ale cercetarii. Pe de alta parte, autoarea sustine ca ar trebui sa se aiba in vedere faptul ca nu este indicat ca la varste mai inaintate sa se consume des produse bogate in cafeina.

Sursa: http://www.examiner.com/article/dry-eye-syndrome-may-be-relieved-by-caffeine