102013Apr
SURPRINZATOR? 5 MITURI DESPRE SANATATEA OCHILOR!

SURPRINZATOR? 5 MITURI DESPRE SANATATEA OCHILOR!

MITUL 1: CONSUMUL DE MORCOVI POATE IMBUNATATI VEDEREA

Adevarul: Niciun studiu nu a aratat ca vederea ta va fi mai agera doar daca mananci morcovi. Este adevarat ca morcovii sunt bogati in vitamina A, esentiala pentru vedere, dar aceasta se gaseste si in alte alimente (caise, nectarine, lapte). O dieta echilibrata aduce aportul de vitamina A, necesara pentru un organism sanatos.

MITUL 2: LUMINA INSUFICIENTA AFECTEAZA VEDEREA

Adevarul: Lumina insuficienta atunci cand lucrezi dauneaza ochilor dand nastere durerilor de cap intense. Poti evita durerile de ochi lucrand intr-un mediu bine iluminat si purtand ochelari sau lentile de contact daca este cazul.

MITUL 3: DACA PORTI OCHELARI SAU LENTILE DE CONTACT, OCHII TAI VOR DEVENI DEPENDENTI DE ELE SI VEDEREA TI SE VA INRAUTATI

Adevarul: Acuitatea vizuala nu este influentata negativ de purtarea ochelarilor sau a lentilelor de contact, acestea fiind recomandate in urma unui consult medical. Tulburarile de vedere apar din cauza varstei, a prezentei anumitor afectiuni, a traumatismelor locale, sau a prescrierii eronate a ochelarilor si lentilelor de contact.

Ochelarii sau lentilele de contact trebuie sa ofere confort purtatorului. Cand o pereche de ochelari este necorespunzatoare, ochiul este chinuit, lacrimeaza, este iritat. Acest lucru arata ca prescrierea dioptriilor este gresita sau ca executarea ochelarilor n-a respectat indicatiile din reteta stabilita de oftalmolog.

MITUL 4: DACA PETRECI MULT TIMP IN FATA CALCULATORULUI VEDEREA TA VA FI AFECTATA

Adevarul: Oboseala oculara tine mai mult de felul in care lucrezi in fata calculatorului. Uscaciunea si usturimea ochilor are drept cauza clipitul mai rar si secretia lacrimala insuficienta. Lucrul la calculator fara includerea in rutina zilnica a catorva obiceiuri simple poate duce la o afectare permanenta a calitatii vederii.

O regula simpla de relaxare: Regula 10-10-10. Dupa ce lucrezi la calculator 10 minute, priveste timp de 10 secunde un obiect aflat la 10 metri distanta.Aceasta tehnica simpla permite relaxarea acelor grupe musculare care sunt direct responsabile de aparitia si progresia miopiei si iti poate proteja vederea multi ani de acum incolo.

tv-couch-mdn

MITUL 5: PRIVITUL LA TELEVIZOR DE LA O DISTANTA MICA AFECTEAZA VEDEREA

Adevarul: Privitul de aproape la televizor poate provoaca cefalee (dureri de cap) si intr-adevar conduce la aparitia tulburarilor de vedere. Asa ca mare atentie, multe site-uri promoveaza ideea ca nu afecteaza ochii, insa medicii oftalmologi combat vehement aceasta idee. La fel ca si calculatorul, televizorul este un factor care  poate influenta negativ sanatatea ochilor dumneavoastra.