262013Feb
STIAI CA OCHII SUNT UNA DINTRE MINUNILE CORPULUI TAU?

STIAI CA OCHII SUNT UNA DINTRE MINUNILE CORPULUI TAU?

Ochii incep sa se dezvolte rapid dupa conceptie, mai exact la doua saptamani de viata intrauterina.

 Pana cand bebelusii nu implinesc 6-8 saptamani, ochii lor nu pot produce lacrimi. Totodata, pe masura ce inaintam in varsta, cantitatea de lacrimi secretata scade considerabil.

Cand ne nastem, ochiul are deja 70% din dimensiunea care se intalneste la adulti si inceteaza sa mai creasca dupa maturizarea biologica a individului, comparativ cu urechile si nasul, care cresc pe tot parcursul vietii.

Un ochi are doar 28 de grame, iar partea expusa in exterior este de doar 1/6.

Problemele de perceptie a culorii se intalnesc mai des la barbati decat la femei (8% dintre barbati sufera de astfel de afectiuni, comparativ cu 1% dintre femei).

In jurul ochilor nostri exista o armata de micro-organisme (aproximativ 0,4 mm fiecare) care poarta numele de Demodex Folliculorum. Chiar daca ideea de a avea niste monstruleti minusculi atat de aproape de globul ocular nu suna grozav, e important sa stim ca ei au o functie benefica – ne scapa de bacteriile care ameninta sa intre in ochi si sa provoace infectii. Durata de viata a unuia este 14-18 zile, iar femelele pot depune pana la 5 oua fiecare.

In medie, oamenii clipesc de 12 ori pe minut, iar intr-o zi de  aproximativ 10.000 ori.

Daca am aduna toate genele pe care le avem intr-o viata si le-am pune cap la cap, am face un sir de 30 de metri.

Zona dintre sprancene are un nume – Glabella.

Sprancenele nu sunt o reminiscenta fara sens de la primate, ele au rostul de a proteja ochii de picaturile de sudoare.

Corneaa este singurul testut viu din corpul uman care nu contine vase de sange. Ea reprezinta zona transparenta din partea din fata a ochiului, acopera irisul si pupila si se continua de o parte si de alta cu sclera (sclera fiind zona alba a ochiului).

Chiar daca traiesc in medii diferite si sunt gata oricand sa se vaneze unul pe celalalt, oamenii si rechinii au ceva in comun: corneea lor este foarte asemanatoare. Din acest motiv, in transplantul de cornee se foloseste uneori cornea de rechin.

Un studiu din 2003 a concluzionat ca barbatii care poarta cravate prea stranse sunt mai predispusi la glaucom. Acest lucru se explica prin faptul ca jugulara este apasata de cravata, ceea ce duce la un blocaj sangvin la nivelul sistemului ocular si, implicit la cresterea presiunii intra-oculare.

La nivel mondial, in cazul adultilor, principala cauza a orbirii este diabetul.

Cele mai frecvente agresiuni ale globului ocular in momentul machiajului sunt cele produse de periuta rimelului.

Chiar daca se pot face multe interventii chirurgicale la nivelul ochiului, transplantul integral de ochi este imposibil. Fiind direct legat de creier prin nervul optic (acest nerv contine peste un milion de fibre nervoase), ochiul nu poate fi scos din orbita niciodata in timpul operatiei fara a fi complet pierdut. Totusi, la nivelul corneei se poate face transplant.

Pungi sub ochi si cearcane

Prea putin somn, prea multa sare sau poate o alergie? Cearcanele si ochii umflati sunt mai mult decat semne inestetice pe care diversi factori ii lasa pe chipul nostru.

 Iata mai jos cateva cauze ale acestor probleme, metode de a preveni aparitia lor si chiar metode de vindecare. Cauze:

  •  Prea putin somn
  • O alimentatie bogata in sare
  • Alergii
  • Sinuzite
  • Oboseala sau somn neodihnitor
  • Stress
  • Plans
  • Varsta
  • Mostenire genetica

Dimineata, ochii unora dintre noi par inflamati, chiar daca ne-am luat doza de somn necesara si chiar daca nu avem niciunul dintre motivele anterioare. Acest lucru se explica prin starea de repaos a pleoapelor pe care, atunci cand dormim, nu le folosim pentru a clipi. Astfel, muschii se relaxeaza foarte mult si zona din jurul ochilor se umfla. Imediat ce incepem sa clipim, acest aspect ar trebui sa se modifice. E la fel ca atunci cand stam cu picioarele in jos – ele se umfla, dar putina miscare ne ajuta sa ne repunem sangele in miscare.

Semne ale unor afectiuni:

Corpul nostru are un mod interesant de a ne comunica posibilele afectiuni. De pilda, ochii umflati nu inseamna intotdeauna o problema care se reduce stric la zona oculara. Daca aveti pungi sub ochi, ele pot fi semnul unei patologii tiroidiene. Pe de alta parte, problemele la rinichi pot da simptome la nivelul ochilor. Infectiile si alergiile oculare sunt, totusi, cel mai des intalnite cauze ale iritatiilor puternice in aceasta zona a ochilor.

Ce avem de facut?

In primul rand, nu putem trata problema fara a sti in mod sigur care e cauza. Daca parintii nostri au avut sau au si ei aceeasi problema, nu ne ramane decat sa ne impacam cu ideea sau sa apelam la ajutorul tehnicii moderne. Un chirurg estetician, un dermatolog sau un cosmetician pot face adevarate minuni pentru look-ul nostru. Metodele folosite de ei variaza de la peeling chimic, interventii laser de remodelare  apielii sau blefaroplastie (indepartarea surplusului de tesut adipos de pe ploapele inferioara si superioara, alaturi de indreptarea pielii si a muschilor pentru a reduce aspectul pufos si ridurile din jurul ochilor).