222013Mar
OCHELARII DE CITIT – MAI DEVREME PENTRU DOAMNE!

OCHELARII DE CITIT – MAI DEVREME PENTRU DOAMNE!

Am o veste pentru voi, doamnele mele, care s-ar putea sa nu va placa. Anumite studii promoveaza ideea ca noi, doamnele avem nevoie de ochelari de citit mai devreme decat barbatii. De ce? Inca se testeaza teoria prin urmare voi alegeti daca o veti crede sau nu :)

Mai devreme sau mai tarziu, ochelarii de citit devin obligatorii. Se pare ca statisticile oftalmologice releva necesitatea purtarii lor mai devreme in cazul femeilor. S-au inaintat multe ipoteze despre aceasta diferenta de gen, insa nu exista nicio particularitate a ochiului femeilor comparativ cu cel al barbatilor care sa explice necesitatea purtarii ochelarilor de citit mai devreme in cazul doamnelor.

Asadar, cercetatorii au avansat alte idei spre testare. Cel mai recent studiu, publicat in Investigative Ophthalmology & Visual Science, sustine ca o posibila explicatie consta in diferenta de lungime a bratului in cazul femeilor si al barbatilor.

Doua grupuri de subiecti care sufera de presbiopie au fost comparate, una formata din barbati si una din femei. Desi s-a observat ca nu exista nicio diferenta intre capacitatea ochiului de a se focaliza pe obiecte apropiate, femeile au totusi nevoie de ochelari de vedere pentru apropiere mai devreme.

Totodata, ochelarii in cazul lor au lentile mai puternice sau bifocale, comaparativ cu barbatii din acelasi grup de varsta.. Conform studiului, aceasta deosebire se datoreaza faptului ca femeile tin obiectele de citit mai aproape – fie tine de gust, fie de faptul ca femeile au bratele mai mici si, implicit, distanta dintre ochi si obiectul pe care se focalizeaza este mai mica decat in cazul barbatilor.

Aceste descoperiri implica o abordare diferita in diagnosticarea si tratarea presbiopiei in cazul femeilor si al barbatilor si, totodata, nevoia unor cercetari longitudinale (pe parcursul mai multor ani) despre evolutia vederii in cazul celor doua genuri.

Sursa: http://www.ophthalmologyweb.com