172013Apr
MARE GRIJA LA ASPIRINA!

MARE GRIJA LA ASPIRINA!

woman-taking-pill-medicineConsumul zilnic de aspirina afecteaza vederea

Desi se crede ca utilizarea zilnica a unui comprimat de aspirina are efecte benefice asupra inimii, un studiu condus de  Paulus T.V.M. de Jong, cercetator la Institutul Olandez de Neurostiinte arata ca ingestia zilnica de aspirina pe o perioada indelungata afecteaza ochii, amplificand riscul aparitiei degenerescentei maculare legate de varsta.

Studiul s-a desfasurat pe un esantion de 4.691 de participanti cu varsta de 65 de ani selectati din 7 tari europene. Mai mult de o treime dintre participantii la studiu (36,4%) care consumau zilnic aspirina dadeau semne de degenrescenta maculara legata de varsta, in timp ce in cazul celor care nu consumau zilnic aspirina, doar 16% prezentau astfel de simptome.

Degenerescenta_maculara_principalaDegenerescenta maculara legata de varsta este o boala care afecteaza macula, adica partea posterioara a globului ocular. In urma afectarii acesteia, vederea centrala este lezata, pacientii manifestand dificultate in activitati care presupun concentrarea pe detalii, precum cititul, perceperea culorilor, identificarea persoanelor etc. Degenerescena maculara legata de varsta apare, de obicei, dupa 50 de ani si progreseaza odata cu varsta. Vederea periferica nu este influentata, asadar vederea pacientului nu se pierde in totalitate, dar viata sa poate fi profund afectata (de exemplu, activitati precum condusul de autovehicule sau cititul pot deveni imposibil).

Pentru forma umeda a bolii exista in momentul de fata tratament ce pare a fi deosebit de eficient. Tratamentul consta in injectarea intraoculara, in conditii de sala de operatii a unei substante numita Avastin. Interventia este extrem de usoara pentru pacient iar riscurile sunt minime, se face cu anestezie locala si fara internare.

Pentru pacientii a caror vedere ramane scazuta chiar si dupa tratament exista dispozitive de ajutor vizual. Aceste dispozitive ajuta pe multi dintre bolnavii de DMLV sa poata citi, privi fotografii, etc.

Ca si noutate, in momentul de fata exista disponibil pentru pacientii din Romania un astfel de dispozitiv de ajutor vizual portabil. Dispozitivul este de mici dimensiuni putand fi folosit la cumparaturi si in deplasarile pe care le are pacientul.

Este important ca dupa o anumita varsta sa se efectueze controale medicale oftalmologice anuale, pentru a incerca prevenirea, incetinirea evolutiei, sau tratarea unor boli, ce pot aparea de multe ori fara prea multe semne. Din consultul oftalmologic nu trebuie sa lipseasca testarea acuitatii vizuale, masurarea tensiunii intraoculare, dilatarea pupilei pentru un examen al fundului de ochi, examen de camp vizual, polarimetria laser a nervului optic (GDX), iar pentru DMLV testul Amsler.

Sursa:

De Jong PTVM et al. (2011) “Associations between aspirin use and aging macula disorder: The European eye study” Ophthalmology, 119(1), p. 112-118; DOI: 10.1016/j.ophtha.2011.06.025.