282014Jan
LACRIMILE

LACRIMILE

Asociate in general cu tristetea sau necazurile, lacrimile sunt mai degraba o modalitate de aparare a ochilor nostri.

Lacrimile se produc in micile glande aflate in spatele pleoapelor superioare, fiind eliberate ulterior in spatiul dintre pleoapa si globul ocular, intinse pe suprafata acestuia de fiecare data cand clipesti. Rolul lor este acela de a proteja si lubrifia ochiul.

Desi par a fi doar niste picaturi de apa, lacrimile au o compozitie mai complexa decat am putea sa ne inchipuim. Acestea contin un mucus care le lipeste de suprafata ochiului, grasimi care incetinesc evaporarea, substante antibiotice care omoara germenii, saruri, vitamine, minerale, uree, imunoglobuline si bineinteles apa.

In general, acestea se produc tot timpul si sunt menite sa lubrifieze si sa protejeze ochii. Pe parcursul unei zile, producem aproximativ 1 gr. de lacrimi, iar pe masura ce imbatranim cantitatea scade.

Iata care sunt tipurile de lacrimi:

  1. Lacrimile reflexe – se produc atunci cand ne intra ceva in ochi sau cand taiem ceapa, de exemplu. Acestea  reprezinta o secretie mai abundenta menita sa spele ochiul si sa indeparteze factorul iritant. Lacrimi reflexe se produc si atunci cand mancam picant, tusim sau cascam.
  2. Lacrimile emotionale se produc atunci cand plangem de durere, tristete, bucurie etc. Conform Wikipedia, lacrimile emotionale au o alta compozitie decat celelalte doua categorii: contin mai multi hormoni si mai multe substante naturale cu rol analgezic.  Dupa unele teorii, acestea au rolul de a elimina hormonii de stres si alte substante care altfel s-ar aduna in sange pana cand ar atinge un nivel toxic.

lacrimile_2STIATI CA OMUL ESTE SINGURA FIINTA CARE POATE VARSA LACRIMI EMOTIONALE?

Daca tot suntem la capitorul acesta, trebuie sa trecem in revista si cateva curiozitati despre plans si lacrimi:

  • Intervalul preferat al oamenilor pentru plans este intre orele 18:00 si 20:00.
  • Un barbat plange in medie de 7 ori pe an, in timp ce o femeie are aproximativ 47 de astfel de episoade.
  • Lacrimile de sange chiar sunt posibile si nu sunt atat de rare pe cat ai crede. Pot fi rosiatice sau de un rosu aprins, exact ca sangele, si pot reprezenta un simptom al unor boli, de exemplu o tumoare pe canalul lacrimal, o conjunctivita sau o posibila trauma in zona ochiului.
  • Crocodilii au glande lacrimare, dar nu pot plange. Expresia “lacrimi de crocodil” este veche, de pe vremea cand se credea ca acestia plang de remuscare dupa ce isi ucid prada.
  • Cand o persoana plange de fericire, prima lacrima apare la ochiul drept, iar cand prima lacrima apare la ochiul stang, cauza este tristetea, durerea.

Sursa: http://www.unica.ro/detalii-articole/articole/ce-sunt-lacrimile-7746.html

http://www.despreochi.ro/sfaturi-si-noutati/de-ce-plangem-si-cum/