202013Mar
ESTI SENSIBIL LA LUMINA? FOTOFOBIA POATE FI O CAUZA!

ESTI SENSIBIL LA LUMINA? FOTOFOBIA POATE FI O CAUZA!

  A venit primavara si odata cu ea soarele isi face aparitia stralucind cu toata puterea sa, de parca ar vrea sa recupereze perioada in care a lipsit. Acest lucru ne bucura, insa pe o parte dintre noi ne si afecteaza…

Fotofobia, reprezinta intoleranta la lumina. Sursele de lumina precum soarele, lumina fluorescenta si lumina incandescenta pot crea disconfort, alaturi de nevoia de a clipi sau a inchide ochii.

Fotofobia nu este o afectiune in sine, este un simptom a mai multor afectiuni, o infectie sau o inflamatie care irita ochiul. Sensibilitatea la lumina poate fi, de asemeni, un simptom al unor boli care nu afecteaza direct ochiul, cum ar fi infectiile virale sau cefaleea severa (migrena). Cati dintre noi nu ne-am dorit sa avem ochii aceia albastri ca cerul? Ei bine persoanele cu o culoare a ochilor mai deschisa pot prezenta mai des o sensibilitate la lumina solara puternica, intrucat cei cu o culoare a ochilor mai inchisa au mai mult pigment care le protejeaza impotriva luminii stralucitoare.

Alte cauze comune ale fotofobiei includ abraziunea corneana, uveita si afectiuni ale sistemului nervos central cum ar fi meningita. Sensibilitatea la lumina este, de asemeni, asociata cu dezlipirea de retina, iritatiile produse de lentilele de contact, arsurile solare si chirurgia refractiva. Fotofobia insoteste deseori albinismul (absenta pigmentului ocular), deficienta totala de culoare (persoane care vad doar tonuri de gri), botulismul, rabia, intoxicatia cu mercur, conjunctivita, keratita si iritita.

Disconfortul determinat de sensibilitatea la lumina poate fi redus prin evitarea expunerii la lumina solara, inchiderea ochilor, purtarea unor ochelari de soare, sau reducerea cantitatii de lumina din camera. Totusi, ar trebui determinata cauza sensibilitatii la lumina si astfel se poate institui un tratament adecvat pentru rezolvarea problemei. Se recomanda un consult medical de urgenta daca durerea este moderata sau severa in conditii de lumina putina.

Este necesar un consult medical daca sensibilitatea la lumina este severa. Spre exemplu, daca pacientul are nevoie sa poarte ochelari de soare in interior. De asemeni, se recomanda un consult de specialitate daca sensibilitatea este insotita de cefalee, ochi rosii sau tulburari de vedere si daca nu dispare in doua zile. Medicul va realiza un consult medical care va include si un examen oftalmologic.

Cel mai bun tratament pentru fotofobie este tratarea cauzei. Odata ce factorul declansator este tratat, fotofobia dispare in cele mai multe dintre cazuri. Daca pacientul ia un medicament care determina fotofobie, este bine sa discute cu medicul posibilitatea inlocuirii acestuia sau intreruperea tratamentului.

Daca pacientul este sensibil la lumina fara vreo cauza, cel mai bine este sa evite expunerea la lumina puternica solara si alte surse de lumina puternica, protejarea prin palarii cu boruri mari si ochelari de soare cu filtru UV.

In cazuri extreme, pacientul poate incerca purtarea unor lentile de contact protetice care sunt facute special sa imite culoarea ochilor. Lentilele de contact protetice pot reduce cantitatea de lumina care patrunde in ochi si pot creste confortul ocular.