112013Feb
DE CE ESTE MAI IMPORTANT SA PREVII DECAT SA TRATEZI?

DE CE ESTE MAI IMPORTANT SA PREVII DECAT SA TRATEZI?

“ Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă . Michel de Montaigne

…iata o afirmatie cu care suntem convinsi ca multi dintre noi suntem de acord. In cazul acesta venim cu urmatoarea intrebare:  Oare cati dintre noi aplicam principiile sanatatii pentru a o mentine?

Organizatia Mondiala a  Sanatatii spune ca: Sanatatea este acea stare perfecta de bine in care se gaseste un individ din punct de vedere organic, spiritual si social.

 

Din pacate, in zilele noastre constatam ca, de cele mai multe ori, sanatatea devine importanta pentru noi doar atunci cand lipseste. A fi sanatos, a trai mai mult si mai bine este fundamentul tuturor optiunilor umane de la origini si pana in prezent. Foarte multi oameni au probleme de sanatate, dar nu se preocupa de ele decat atunci cand simptomele devin suparatoare si probabil boala este deja cronica.

Unii oameni considera ca e mai bine sa nu stii ce boala ai. Se bazeaza pe faptul ca odata ce stii subconstientul se activeaza in acea directie si boala se poate agrava si mai mult.

Dar faptul ca nu stii ce boala ai, asta nu inseamna ca boala si dispare de la sine. Ideal ar fi sa fie descoperita inca dinainte ca simptomele sa apara, inainte ca ea sa devina cronica. In anumite boli cea mai importanta arma impotriva lor este timpul. Cu cat sunt descoperite mai repede, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Si pentru ca vederea este unul din cele mai importante simturi ale omului, fara de care viata de zi cu zi ar fi cu mult ingreunata, consultul oftalmologic anual este imperios necesar pentru o existenta linisita si normala.

Vizita la cabinetul oftalmologic ar trebui sa inceapa inca din copilarie deoarece sunt afectiuni oculare care nu atrag atentia pacientilor in mod deosebit, dar pot avea consecinte asupra dezvoltarii vederii. Cel mai simplu exemplu este existenta unor diferente mari de dioptrii intre cei doi ochi, care necorectate pot duce la o vedere slaba (ambliopie) a ochiului cu dioptrie mai mare.

Consultul oftalmologic de multe ori poate descoperi o afectiune oculara ce nu s-a manifestat clinic (ex.glaucomul sau retinopatia diabetica). Diagnosticul si tratamentul precoce pot preveni astfel pierderea vederii.

Ochii sunt niste organe cat se poate de sensibile, putandu-se imbolnavi foarte usor. Fie ca este vorba de oboseala sau diversi factori externi, ei trebuie protejati in permanenta.

Sanatatea ochilor este deosebit de importanta si fiecare dintre noi trebuie sa stie macar lucrurile elementare pentru a ne asigura ca ii ingrijim in mod corespunzator.

Chiar daca nu ai purtat niciodata ochelari si nici nu crezi ca se pune problema sa faci asta, este bine ca din cand in cand sa vizitezi un oftalmolog. Acesta poate sa iti dea indicii despre starea ta generala de sanatate. Sfatul specialistului este demn de luat in seama, astfel ca sunt necesare consultatiile periodice indiferent ca sesizati sau nu o afectiune la nivelul ochilor.

Noi va vom ajuta in permanenta cu informatii privitoare la afectiuni oftalmologice pentur a le identifica mai usor, insa noi va sfatuim constant sa NU NEGLIJATI VEDEREA, maine poate fi prea tarziu. Haideti sa prevenim impreuna si sa tratam doar la nevoie!

Ar fi de mare ajutor povestile voastre, evenimentele legate de problemele oftalmologice pe care le-ati intampinat, astfel impreuna putem sa aducem preventia in atentia tuturor, ca sa nu spunem niciodata ca “este prea tarziu”.