272015May
Copilul la oftalmolog

Copilul la oftalmolog

Sanatatea este o comoara pe care putini stiu sa o pretuiasca desi aproape toti se nasc cu ea” – Hipocrate

 Vederea este unul dintre cele mai importante simturi ale omului, care ne ajuta la dezvoltarea noastra si fara de care ne este aproape imposibil sa traim. Din acest motiv este important sa stim inca de la o varsta frageda daca ochii copiilor nostri sunt sanatosi.

Cu totii stim ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam, astfel pentru a ne asigura ca nu avem probleme de vedere, este indicat ca un control anual de screening sa includa obligatoriu si un consult oftalmologic. In acest fel o afectiune care nu prezinta simptome poate fi descoperita si tratata la timp.

Vederea are un rol foarte important in ceea ce priveste perceptia unui copil, de aceea parintii trebuie sa fie preocupati de acest aspect inca de la cand copii sunt sugari. Un copil mic nu poate spune daca are sau nu o afectiune oculara, el ‘vede’, si nu este capabil sa aprecieze daca vede la fel cu ambii ochi, pentru ca el asa s-a nascut si asa a cunoscut lumea, astfel singura modalitate corecta de a aprecia calitatea vederii unui copil este examinarea oftalmologica.

La nastere, ochiul unui copil are aproximativ 75% din dimensiunea ochiului unui adult, iar in primii 2 ani de viata se dezvolta nervul optic, functia vizuala si structurile interne, astfel la varsta de 7 ani copilul are ochiul dezvoltat aproape complet.

Pana la varsta de 7 ani copilul trebuie dus de cateva ori la oftalmolog. Parintii trebuie sa confere importanta ochilor copilului la fel cum fac si cu celelate parti ale corpului, pentru a depista eventuale afectiuni de timpuriu. Primul consult trebuie efectuat in mod normal pana la varsta de 1 an, regula care se aplica in cazurile in care parintii nu observa ceva neobisnuit cu ochii copilului.

Din pacate studiile arata ca un copil din cinci are probleme de vederea, insa orice afectiune a vederii copilului cu cat este descoperita mai devreme, cu atat cresc mai mult sansele de recuperare, in caz contrar putandu-se ajunge la efecte iremediabile.

Consultul oftalmologic efectuat unui copil este similar cu cel efectuat adultilor si presupune o varietate de actiuni, care au ca rol descoperirea eventualelor afectiuni oftalmologice: evaluarea comportamentului vizual, evaluarea refractiei oculare, examenul ortoptic, examinarea polului anterior, examinarea fundului de ochi. Desigur ca in functie de patologia oculara se pot face examinari suplimentare.

Este important de retinut faptul ca niciun copil nu este prea mic pentru un examen oftalmologic complet.

 Copilul trebuie dus la un consut oftalmologic complet, daca:

  • Sta prea aproape de TV sau de carti
  • Se freaca frecvent la ochi
  • Se plange de dureri ale ochilor
  • Are privirea deviata (fie un ochi, fie ambii)
  • Se loveste de lucruri pentru ca nu aproximeaza distanta
  • Are probleme in a vedea la tabla