312013Jul
CONJUNCTIVITA – DE CE SA NE FERIM VARA !

CONJUNCTIVITA – DE CE SA NE FERIM VARA !

In sezonul cald ochii sunt mult mai expusi riscurilor, fie ca este vorba de arsuri solare sau de infectii pe care le putem contracta cu usurinta din apa aparent benefica a piscinelor. Prafultoxinele, particulele fine din atmosfera, poluarea, razele solare sau chiar clorul din piscine pot provoca diferite afectiuni suparatoare.  De aceea  trebuie sa luam masuri suplimentare de ingrijire, iar in cazul unei imbolnaviri, este important sa stim sa identificam afectiunea de care suferim!

Dintre cele mai des intalnite boli care afecteaza ochii vara , trebuie sa avem mare grija la conjunctivia.

Datorita inmultirii numarului de cazuri de conjunctivita,  vara aceasta, Ministerul Sanatatii, a lansat prin intermediul unui comunicat de presa, o atentionare cu privire la cazurile tot mai frecvente de conjunctivita.

Ce este important sa stim?

conjunctivita

Conjunctivita este o afectiune inflamatorie a conjunctivei , membrana transparenta  care acopera ochiul. Aceaasta poate fi rezultatul unei infectii bacteriene, virale sau a unei reactii alergice . Vara, cel mai frecvent tip al acestei afectiuni este conjunctivita virala, datorita faptului ca in aceasta perioada a anului suntem mai expusi la mediile de unde putem contracta aceasta afectiune.

O puteti depista prin semne precum:

 • roseata ochilor;
 • usturime;
 • lacrimare excesiva ;
 • senzatie de mancarime sau de arsura oculara.

In acest caz este este recomandat un controlul oftalmologic si mentinerea unei igiene corespunzatoare. Este esential ca tratamentul recomandat de medic sa fie complet respectat in intervalul indicat, chiar daca simptomele dispar dupa primele zile de administrare.

Mare atentie la factorii iritanti, deoarece in cazul conjunctivitei sunt elemente intalnite frecvent, precum: sampon sau alte produse cosmetice, fumul de tigara si mai ales clorul folosit la tratarea apei (inclusiv apa piscinelor).

In sezonul estival, cu totii suntem tentati sa mergem sa ne racorim la cel mai apropiat strand sau piscina. Desi este o activitate de care nu ne putem lipsi in aceasta perioada caniculara, trebuie sa avem grija la componenta apei, intrucat nenumarate cazuri de conjunctivita apar chiar in acest mod.

Cum prevenim conjunctivita ?

Stim cu totii ca e mai bine sa prevenim decat sa tratam, astfel  iata mai jos care sunt indicatiile de prevenire a conjunctivitelor:

 • respectarea cu strictere a regulilor de igiena: spalatul des pe maini cu sapun pentru a preveni potentialele infectii la nivelul ochilor ;
 • evitarea folosirii produselor cosmetice in exces sau a celor expirate, deoarece pot devein extreme de periculoase;
 • atentie sporita la contactul cu apa din piscine/stranduri/lacuri, deoarece acestea pot fi surse de microorganisme infectioase, precum bacteria, virusuri, paraziti, ciuperci.(exista riscul contactarii unor infectii chiar si de la piscinele atent ingrijite, deoarece unii germeni sunt rezistenti la produsele dezinfectante puse in apa);
 • curatarea atenta a lentilelor de contact inainte si dupa folosire pentru a nu ramane bacteria pe ele;
 • evitarea frecatului la ochi in caz de mancarime, durere sau senzatie de corp strain, deoarece exista riscul de a infecta mai rau zona;
 • daca un memebru al familiei are deja conjunctivita, nu trebuie folosite aceleasi asternuturi si prosoape cu persoana respective;
 • daca aveti deja infectia, evitati automedicatia si mergeti la un medic oftalmolog;

Sursa:  www.westeyehospital.ro