32013Apr
Ce stiti despre keratoconus?

Ce stiti despre keratoconus?

pic_keratoconusVorbim constant despre afectiuni oftalmologice comune precum cataracta, glaucomul si asa mai departe. Ei bine sunt si alte afectiuni la fel de grave, sau poate mai grave intrucat in Romania nu sunt multe spitale oftalmologice care sa ofere solutii moderne si sigure. Ma refer aici la  KERATOCONUS – afectiune cu care ma intalnesc frecvent in activitatea mea de zi cu zi si despre care nu se discuta suficient.

De data aceasta, tot activitatea practica m-a impins de la spate sa impartasesc cu voi, dragi prieteni ai blogului nostru, cateva detalii despre aceasta afectiune.

Ca si medic oftalmolog m-am axat foarte mult pe a-mi ajuta pacientii sa scape de ochelari. Astfel ca iLASIK-ul este una din interventiile mele favorite intrucat reda libertatea si bucuria in viata oricui poate face aceasta interventie. Din pacate pentru cei care au alte afectiuni oftalmologice aceasta nu este posibila. Si iata cum ajungem la keratoconus, afectiune pentru care in sfarsit exista solutii moderne si la noi.

Aceasta este, asa cum ii spune si numele, o afectiune destul de complexa ( as spune pentru toata lumea, mai degraba complicata si greu de inteles) care modifica forma si structura corneei.

Incerc sa va familiarirez si pe voi cu cateva din aspectele lui destul de putin cunoscute.

Boala debuteaza cel mai frecvent in jurul varstei de 20 de ani, dar nici cei de 30 si 40 nu sunt crutati cateodata. Se manifesta cu mult inainte de aparitia semnelor obiective, cu, sa nu radeti, “mancarimi ale ochilor ”. Ma veti intreba de ce? Pentru ca se insoteste adeseori de reactii alergice atat la ochi cat si generale. Asta nu inseamna ca toti cei ce sunt alergici pot face Keratoconus.

Semnele obiective sunt inceperea deteriorarii vederii mai mult la un ochi, aspect care determina pacientul sa se mobilizeze si sa mearga la doctor. La examinari incep sa apara dioptrii cilindrice care nu existau anterior si in ciuda faptului ca pacientul incepe sa poarte ochelari pentru astigmatism nu are o vedere suficient de clara.

Multi dintre pacientii mei vin sa faca operatie iLASIK, sa elimine ochelarii si sa vada mai bine, dar din pacate nu este atat de simplu. Cand incepem sa facem investigatii pentru chirurgie refractiva (Topografie, Aberometria, ORA) observam  ca nu este un viciu de refractie obisnuit ci corneea e subtiata si deformata – o afectiune mult mai complexa – keratoconus.

Nu se poate opera cu iLASIK pentru indepartarea ochelarilor, dar,va dau o veste buna, se poate folosi laserul in femtosecunde INTRALASE in tratamentul pentru stoparea Keratoconusului. Este ultima tehnologie in tratarea acestei afectiuni si o gasiti aici la WEST EYE.

Revin la ce m-a determinat sa scriu aceasta postare.

De curand  am avut un pacient din Venezuela care avea keratoconus diagnosticat acum 25 de ani, dumnealui avand acum 45 de ani. A fost operat acum 20 de ani, facandu-i-se transplant de cornee. A venit la mine pentru ca a inceput sa aiba probleme cu corneea transplantata. In familia prezentului pacient mai erau inca 6 membri care au fost diagnosticati cu keratoconus. Dar spre deosebire de el toti au fost diagnosticati relativ recent in urma cu 5-7 ani si au fost tratati prin metode mult mai putin invazive pentru stoparea acestei boli. Metodele despre care va vorbesc sunt implantarea inelelor intracorneene si crosslinkingul.

keratoconus-img2

Va pot spune ca aceste metode speciale de tratament sunt aplicate cu succes si in Romania de aproape trei ani la noi in WEST EYE HOSPITAL, Bucuresti cu rezultate spectaculoase, la fel ca pe plan mondial.

Implantul de inele inracorneene este unul personalizat, fiecare inel este particularizat in functie de parametrii corneei pacientului, vederea acestuia, diametru pupilar, etc. Este folosita metoda INTRALASE ( laser in femtosecunde ) pentru a stabili locul la nivelul corneei unde va fi pozitionat, in concluzie este cea mai moderna tehnologie de implantare.

Crosslinkingul, adica intarirea corneei cu ajutorul riboflavinei, foloseste metoda de tratament transepitelial (adica pastrand integru epiteliul cornean) ceea ce face tehnica mult mai usor de suportat de pacient si mult mai sigura.

In curand intentionam sa introducem si tehnica crosslinking cu ajutorul iontoforezei pentru a diminua timpul tratamentului si pentru a creste mai mult confortul pacientului.

Sper ca am reusit sa va familiarizez cu cate ceva din aspectele keratoconusului, o afectiune in care, ATENTIE, daca nu se intervine la timp, se poate ajunge chiar la perforarea corneei.

Promit ca mi voi face timp si voi reveni si cu alte informatii despre keratoconus si nu numai.

O zi cat mai buna!

Dr Mihaela Simion- chirurg oftalmolog, chirurgie refractiva