222014Jan
CE SPUN OCHII DESPRE SANATATEA NOASTRA

CE SPUN OCHII DESPRE SANATATEA NOASTRA

Se spune ca ochii sunt fereastra sufletului nostru, insa inainte de a avea acest atribut, ochii reprezinta o veritabila marturie a starii noastre de sanatate. De aceea este important sa stim ce spun ei despre organismul nostru.

• Ochi galbeni – Culoarea este data de acumularea de bilirubina (pigment derivat din hemoglobina). Dintre posibilele cauze fac parte bolile ficatului, inclusiv hepatita si ciroza.

• Ochi bulbucati – Desi pot fi doar o trasatura de familie, ochii proeminenti pot fi si un semn de afectiuni ale tiroidei. Nivelurile anormale de hormoni tiroidieni poate duce la inflamarea tesuturilor din jurul ochilor.

 Cearcane sub ochi – unii cred ca cearcanele de sub ochi sunt un indicator ca persoana respectiva nu doarme suficient sau ca nu are un somn odihnitor. Alti specialist considera ca cearcanele sunt rezultatul direct al unei cantitati de potasiu prea mare in alimentatie, insa nu exista prea multe dovezi care sa sustina acest lucru. Pur si simplu, cearcanele sunt legate in mod direct de oxidarea hemoglobinei.

• “Pungi” sub ochi – “Pungile” de sub ochi sau ochii “pufosi” sunt de obicei prezentati ca fiind rezultatul unei acumulari de grasime in zona respectiva. Aceste lucru se intampla atunci cand septul care inconjoara globul ocular este mai slabit, determinand stratul exterior de grasime sa se “scufunde” inainte, ceea ce cauzeaza aspectul “pungilor” de sub ochi. Cauza din spatele acestui fenomen este o afectiune a rinichilor.

• Ochi afundati – Acest lucru este un simptom obisnuit in societatea noastra de astazi. Nu este nici un accident ca majoritatea dintre noi suferim de acest lucru. Ochii afundati sunt de obicei cauza unui organism deshidratat. Multi dintre noi bem mai multe cafele, sucuri sau bauturi carbogazoase in fiecare zi, fara a sti ca fiecare din aceste “bauturi” au un efect diuretic si sunt puternic deshidratante.

crying2• Lacrimarea excesiva – Lacrimarea excesiva poate trada alergii, infectii ale corneei, vicii de refractie (hipermetropie, miopie sau astigmatism), conjunctivite sau poate fi o reactie normala la frig, vant, fum sau soare. Poate fi insa vorba si de obstructia canalului lacrimal, situatie in care ar fi indicat sa mergeti la oftalmolog.

•Clipitul frecvent – Daca aveti obiceiul sa clipiti frecvent cand priviti intr-un punct fix, e posibil sa aveti pur si simplu un tic sau acest gest poate ascunde alte afectiuni oftalmologice nedepistate inca.

• Ochi rosii, injectati - Ochii rosii, injectati, pot ascunde conjunctivite, keratite (infectii ale corneei), alergii, hipertensiune sau boli tiroidiene. De asemenea poate fi vorba de un puseu de tensiune, de hipertiroidie, colesterol marit, diabet. Ochii se pot inrosi si daca suferiti de vicii de refractie si nu purtati ochelari.

•Spasme ale ochilor – Oboseala si lipsa de calciu sunt principalele cauze ale « zbaterii » ochiului. Sfatul medicului este sa renuntati la cofeina si sa dormiti mai mult.

•Ochi uscati - Senzatia de uscaciune a ochilor poate fi un efect al imbatranirii sau poate indica boli ca lupus eritomatos sau artrita. Fumatorii si persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului si uita sa clipeasca sunt cei mai afectati. Medicii ne recomanda sa evitam in spatiile nearisite, cele cu aer conditionat, sa avem grija ca lumina sa nu bata fix pe monitor motiv pentru care se reflecta direct in ochi. In aceste cazuri este bine sa inchidem ochii pentru cateva secunde la fiecare 40-50 de minute.

• Pleoape umflate – Sunt rare cazurile in care ingrosarea sau deformarea pleoapelor reprezinta un semn de neurofibromatoza, afectiune ereditara rara.

In cazul in care observati unul dintre aceste simptome, este indicat sa mergeti la un specialist pentru consult oftalmologic astfel eliminati supozitiile multiple si va asigurati ca nu aveti o afectiune mai grava.
De altfel nu uitati ca in mod normal o persoana sanatoasa, care nu prezinta niciun simptom trebuie sa faca un consult oftalmologic o data la maximum doi ani intrucat exista afectiuni care nu-si anunta prezenta.