102014Feb
CE SIMPTOME NE TRIMIT LA MEDICUL OFTALMOLOG?

CE SIMPTOME NE TRIMIT LA MEDICUL OFTALMOLOG?

Multe din afectiunile ochilor sunt “silentioase” sau asimptomatice,  de aceea, un consult oftalmologic regulat este foarte important. Acesta poate fi deosebit de util in detectarea unor posibile boli oftalmologice progresive, care nedescoperite la timp sunt ireversibile sau pot chiar duce la orbire, precum glaucomul.

In alte cazuri, oamenii pot acuza diferite simptome, cum ar fi modificarea vederii sau dureri oculare care necesita un consult oftalmologic imediat, fara intarziere.

Iata cateva dintre manifestarile care pot semnala prezenta unei afectiuni si pentru care este nevoie sa va prezentati cat mai repede la medicul oftalmolog:

luminaLumini intermitente, puncte intunecarte sau umbre cenusii in campul vizual. Debutul brusc al acestor simptome ar putea fi un semn al dezlipirii de retina – stratul nervos din spatele ochiului, care trimite imagini la creier.Dezlipirea de retina este o problema de sanatate foarte serioasa care poate aparea la orice varsta. Daca nu este tratata la timp, poate determina pierderea permanenta a vederii. Miopia, glaucomul, traumatismele oculare sau contuziile craniene sunt cele mai frecvente cauze ale dezlipirii de retina.

Afectarea brusca a calitatii vederii – partiala sau totala (mai ales cand implica doar un singur ochi). Pierderea brusca a vederii poate semnala o serie de boli oculare. Una dintre acestea este degenerescenta maculara legata devarsta (DMLV), care este una din principalele cauze ale pierderii vederii la persoanele cu varsta de peste 65 de ani. In cazul degenerescentei maculare, pierderea vederii survine treptat, dar uneori poate avea loc brusc – in cazul in care lichidul din vasele de sange din ochi ajunge in spatele retinei. O alta cauza de pierdere brusca a vederii poate fi glaucomul, care afecteaza nervul optic.

Dureri oculare – majoritatea bolilor oftalmologice sunt nedureroase. Cu toate acestea, unele afectiuni sau leziuni pot provoca durere la nivelul ochilor. Durerile pot fi cauzate de glaucom, sindromul ochiului uscat, traumatisme oculare sau zgarierea corneei.

Leziuni oculare – orice leziune oculara, indiferent de natura sau gradul acesteia, TREBUIE evaluata de catre medic, mai ales cand exista roseata si durere ce persista mai mult de 15-20 de minute.

Disconfort persistent la nivelul ochilor - nu trebuie ignorat orice fel de disconfort la nivelul ochilor. Consultati un medic oftalmolog daca banuiti ca v-a intrat in ochi un corp strain sau daca ati lucrat intr-un mediu periculos din cauza particulelor care ar putea sa patrunda in ochi. Toate acesta pot provoca infectii oculare.

Ochi rosii – semnalul de alarma trebuie tras atunci cand doar unul dinte cei doi ochi se inroseste. Inrosirea ambilor ochi poate insemna prezenta conjunctivitei, care este o infectie oculara minora, usor de tratat, desi poate sa-si faca aparitia la un singur ochi. Insa, atentie la inflamatii profunde, cum ar fi sclerita sau uveita. Sclerita este o inflamatie a stratului exterior de protectie din jurul ochilor, iar uveita este inflamatia si umflarea stratului median al globului ocular.

glaucom16Vedere incetosata – Chiar daca este temporara, vederea incetosata poate semnala o serie de afectiuni ale ochilor, precum glaucomul, uveita, ruptura de retina sau degenerescenta maculara. Pierderea vederii la un singur ochi poate fi chiar un simptom precoce al unui accident vascular cerebral.

Peste 285 de milioane de oameni din intreaga lume au deficiente de vedere. Conform statisticilor, aproximativ 80% dintre cazuri puteau fi evitate sau tratate, daca ar fi fost descoperite la timp. Asa ca nu uitati sa mergeti macar o  data pe an la un consult oftalmologic complet.

Preventia este cel mai bun tratament!

Sursa:

http://medlive.hotnews.ro/video-in-vizita-la-medicul-oftalmolog.html

sfatulmedicului.ro