132013May
CAZURI REALE SI SOLUTII SALVATOARE!

CAZURI REALE SI SOLUTII SALVATOARE!

Buna ziua dragii mei prieteni,

Ma gandeam la voi si iata ca revin cu un articol in care va prezint o situatie a unui pacient din care avem cu siguranta ce retine.

De curand am fost contactata telefonic pentru o programare de un vechi pacient de ai mei. Domnul in varsta de 45 de ani din Constanta, comandant de nava, imi solicita o programare nemafiind multumit de ochelarii pe care ii purta.

Am stabilit programarea si de abia in ziua aceea in cabinet ne-am reamintit ca este un vechi pacient  din 2000 si ca este hipermetrop  (adica nu vede bine nici la distanta nici la citit). Pacientul debutase cu ochelari  permanenti pe la 32 de ani avand atunci +3Dsf la ambii ochi. Acum ajunsese la +4.25Dsf necesitand bineintes si ochelari pentru citit. Nu cred ca trebuie sa va mai spun cat de nefericit era din cauza neplacerilor pricinuite de problemele de vedere..

L-am examinat si i-am propus sa testam daca este compatibil si poate face interventia cu laser, iLASIK. Pacientul era destul de nedumerit, nu avea informatii prea despre aceasta metoda, cu atat mai mult cu cat in urma unor controale anterioare la diferite clinici i se spusese ca nu poate fi candidat pentru chirurgia refractiva, fara prea multe explicatii. Vreau sa va spun ca nu este un caz unic, este o situatie foarte raspandita intrucat in Romania sunt foarte putine clinici si spitale oftalmologice care detin tehnologii de ultima generatie in ceea ce priveste chirurgia refractiva. De aici situatii de aces tip in care pacientului fie i se spune ca nu este un candidat bun, fie este operat si suporta alte complicatii care sunt eliminate in cazul laserului cu femtosecunde.

Vazand situatia i-am explicat amanuntit toate etapele interventiei chirurgicale, crearea flapului cu ajutorul Intralase: metoda revolutionara care permite crearea unui flap foarte centrat, extrem de precis ca si dimensiuni intr-un timp de maximum 20 de secunde pentru fiecare ochi in parte.  Urmatoarea etapa, cea a ablatiei laser reprezinta  modelarea corneei si posibilitatea creerii unui tratament personalizat in functie de necesitatile fiecarui pacient. M-am bucurat sa vad ca pacientul meu incepea sa devina ceva mai increzator ca ar putea scapa de ochelarii de distanta, aceasta fiind o dorinta din pacate spulberata de experienta anterioara. Mai aveam sa trecem de o etapa foarte importanta, investigatiile specifice chirurgiei refractive, respectiv topografia, aberometria si ORA, cele care imi puteau spune daca pot sa-l operez practic fara a avea vreo probleme ulterioara.

Am facut investigatiile si bucuria a inceput sa se citeasca pe fata pacientului, rezultatul fiind unul pozitiv: SE PUTEA OPERA FARA PROBLEME.

Am stabilit data. A venit si ziua cea mare. Domnul era destul de emotionat astfel ca  i-am reamintit in sala de operatie fiecare etapa operatorie.  Este foarte important ca pacientul sa stie ce i se intampla pe parcurs, la fiecare miscare intreprinsa, permitand pacientului sa detina controlul la nivel de informatie si sa poata sa atinga acea stare de confort. Ca in toate cazurile pacientul a fost foarte placut surprins cand totul s-a terminat. Nu-i venea sa creada ca a durat atat de putin, expresia lui fiind „nici nu stiu cand a zburat timpul, sigur nu mai urmeaza ceva?”

Momentele mai dificile au fost cele 2 ore dupa operatie, organismul sau reactionand ceva mai dificil decat al altora: lacrimare mai intensa, fotofobie, senzatie de corp strain in ochi.

Ne-am reintalnit a doua zi la consultul postoperator, cand pacientului i se citea bucuria in privire. Dupa acele doua ore situatia s-a schimbat radical, se vedeau chiar de a doua zi efectele pozitive. Inca un caz fericit si inca o zi incheiata incununata cu succes pentru mine. In profesia dansului ochelarii chiar reprezentau un impediment, ii numea cu indignare un „handicap”, de care a scapat gratie celei mai noi tehnologii. De aceea spun mereu ca o informare corecta asupra tehnologiilor folosite in medicina este extraordinar de importanta. Incercati sa aflati detalii concrete de la medic, de pe internet, de la prieteni astfel incat sa beneficiati de cel mai bun tratament. Acesta exista si in Romania la preturi rezonabile, este nevoie doar de mai multa deschidere la nou si informare corecta din toate sursele posibile.

Sa aveti o zi cat mai buna!

Dr Mihaela Simion-medic primar oftalmolog-chirurg de chirurgie refractiva