152013Apr
CAZURI REALE SI SOLUTII SALVATOARE!

CAZURI REALE SI SOLUTII SALVATOARE!

Buna ziua dragii mei prieteni,

Asa cum am promis revin cu un articol in care va prezint un caz chirurgical deosebit.

Acum cateva saptamani am examinat o pacienta in varsta 42 de ani, care a venit la mine indrumata de alti pacienti operati.

Ce este atat de deosebit la acest caz este complexitatea lui. Incerc sa va explic: pacienta are varsta de 42 de ani, nu a purtat niciodata ochelari in ciuda faptului ca ar fi trebuit sa –i poarte din frageda copilarie.Doamna are o vedere foarte slaba, acum ochiul drept vazand 0.05% si cel stang 0.16% (din 100% cand ochiul vede perfect).  Pacienta are un viciu de refractie foarte important . Adica la ochiul drept ar necesita un ochelar de -7dsf x -2dcil ax 120grd cu o vedere de 50% si la ochiul stang -4dsf x -2dcil ax 60grd cu o vedere de 70%. Aici sunt detalii tehnice, insa vreau sa va dau si aceste informatii intrucat ochelarii potriviti facuti in urma masuratorilor corecte sunt esentiali.

Ati observant in mod sigur ca niciunul dintre ochi nu are o vedere de 100%. Acest lucru se datoreaza lipsei portului unui ochelar din copilarie, ambii ochi fiind acum mai lenesi (ambliopi).

Speranta pacientei de a vedea ceva mai bine era in mod clar chirurgia refractiva, adica operatia de tip iLASIK ( laser cu ajutorul caruia sa i se reduca numarul de dioptrii).

Dupa examinarile specifice controlulul preoperator, am inceput efectuarea investigatiilor care imi putea spune daca o pot opera pe pacienta mea.

Examinand cu mare rigurozitate topografia, aberometria si ORA (investigatii absolut necesare) am ajuns la concluzia ca vestile erau si bune si mai putin bune deopotriva, accesta fiind un caz destul de complicat. Parametrii ochiului drept nu-mi permiteau operatia iLASIK, in timp ce ochiul stang era candidatul perfect pentru aceasta. I-am detaliat pacientei mele situatia astfel incat sa stie exact ce urma sa se desfasoare din punct de vedere chirurgical si care erau posibilitatile terapeutice atat pentru ochiul drept cat si pentru stangul.

Multumita tehnologiei pe care o am la dispozitie in WEST EYE HOSPITAL am avut solutie chiar si pentru ochiul drept care in conditii normale nu ar fi avut foarte multe sanse de recuperare.  Este vorba de implantul phakic, un tip de chirurgie refractiva care se aplica in cazul pacientilor cu vicii mari de refractie. Acest tip de interventie deosebita presupune introducerea unui cristalin special ce se fixeaza de iris astfel incat pacienta sa poata elimina complet ochelarii. Interventia chirugicala este laborioasa, cu atat mai mult cu cat pacienta nu mai vedea aproape nimic cu acest ochi.

Pentru ochiul stang situatia este simpla i se poate aplica procedura chirugicala iLASIK cu rezultat foarte bun postoperator, adica o vedere maxima pe ochiul stang de 70% (cu atat mai mult cu cat ochiul este mai lenes decat normal).

Pacienta mea a fost initial destul de dezamagita, nu intelegea de ce nu poate fi aplicata procedura laser la ambii ochi, de ce vederea post operatorie era limitata la 70%. I-am explicat ca acest rezultat in cazul ei este extraordinar avand in vedere viciul mare de refractie, iar interventia merita facuta intrucat va descoperi ca diferenta va fi considerabila.

Dupa o saptamana am operat intai ochiul stang al pacientei. Colaborarea intraoperatorie a fost extraordinara, pacienta isi dorea foarte mult sa vada mai bine. Ne am reintalnit a doua zi post operator cand doamna era atat de incantata , nu vazuse niciodata in viata dumneaei atat de bine. S-a confirmat exact ceea ce-i spusesem, vederea a fost extraordinar de mult imbunatatita desi nu parea in procente. Am evaluat initial acuitatea vizuala era 70%, exact asa cum imi propusesem. Apoi am incercat sa cobor evaluarea si surpriza afost fantasctica, pacienta cu dificultate reusea sa vada 100%. Incredibil!

Dupa ce i-am dat ultimele indicatii postoperatorii ne-am despartit avand ambele lacrimi in ochi de bucurie, pacienta nu stia cum sa-mi multumeasca, nu-si putea imagina ca va putea vedea vreodata asa. Poat vi se pare neobisnuit, insa sentimentul pe care-l ai cand redai vederea cuiva este indescriptibil si emotionant. Viata unui om se schimba total in bine, iar asta si datorita inovatiilor tehnologice care fac minuni.

Dupa o perioad ade recuperare obligatorie, pacienta mea va veni sa se opereze la ochiul drept. Promit sa revin cu rezultatele celei de-a doua interventii.

Sa aveti o zi cat mai buna!

Dr Mihaela Simion-medic primar oftalmolog-chirurg de chirurgie refractiva