52013Feb
CATARACTA – INTAI PREVENIM SI APOI TRATAM!

CATARACTA – INTAI PREVENIM SI APOI TRATAM!

CE ESTE CATARACTA?

Cataracta reprezinta opacifierea cristalinului, lentila transparenta din interiorul ochiului, care permite trecerea luminii spre retina pentru obtinerea unei imagini clare. Cataracta apare de obicei la pacientii varstnici, dar poate sa apara si la pacientii tineri, in cazul unor traumatisme, boli generale (ex. diabet zaharat), sau in cazul unor tratamente lungi cu anumite medicamente (ex. derivati cortizonici).

CARE SUNT PRIMELE SIMPTOME?

Cataracta se manifesta printr-o scadere progresiva a acuitatii vizuale in special pentru distanta, o modificare in perceperea culorilor si a contrastului, o senzatie de ebluisare (orbire) la luminile puternice.

Cataracta senila, de obicei, apare la ambii ochi, dar evolueaza asimetric.

Este bine ca pacientii care au peste 40 de ani sa mearga la control oftalmologic o data la 6 luni.

CATARACTA CONGENITALA

Apare la bebelusi. Cataracta poate sa apara daca mama a avut in perioada sarcinii o infectie (ex. rubeola).

Copiii trebuie sa mearga la consult oftalmologic o data pe an.

CAND TREBUIE FACUTA OPERATIA DE CATARACTA?

Interventia chirurgicala poate avea loc atunci cand a fost diagnosticata cataracta si cand pacientul considera ca vederea sa nu-l mai satisface. Nu este bine ca aceasta cataracta sa evolueze, sa devina dura, pentru ca o cataracta dura se opereaza mai greu si vindecarea post operatorie este de durata mai lunga.

OCHI SANATOS  OCHI AFECTAT DE CATARACT

cataract_vs_normal_eye_new_york_new_jersey-300x205CE TREBUIE FACUT IN ZIUA OPERATIEI?

In functie de recomandarile medicului anestezist pacientul mananca ceva usor sau nu mananca deloc inainte de operatie. Copiii nu trebuie sa manance si sa bea cu cel putin 6 ore inainte de operatie. Pacientul trebuie sa continue medicatia pentru bolile sistemice asociate (diabet, hipertensiune, sau astm). Pacientele nu trebuie sa se fardeze in ziua operatiei.

CAT DUREAZA OPERATIA?

Durata operatiei de cataracta este variabila in functie de complexitatea cazului. Pacientul pleaca acasa la scurt timp dupa interventia chirurgicala si va reveni la control la indicatia medicului. Este bine ca pacientul sa nu plece singur acasa.

IN CE CONSTA INTERVENTIA CHIRURGICALA?

Inaintea interventiei chirugicale, pacientul va fi examinat de catre medicului anestezist. Acesta, de comun acord cu chirurgul oftalmolog, alege cel mai potrivit tip de anestezie. Anestezia, cel mai frecvent, este locala, prin injectie langa ochi sau prin utilizarea unui colir. Anestezia generala este rar indicata (de exemplu, la copii).

Tehnica chirurgicala cel mai frecvent utilizata, numita facoemulsificare, consta intr-o mica incizie in partea anterioara a ochiului, fragmentarea si aspiratia cristalinului cu ajutorul unei sonde cu ultrasunete. Implantul este apoi inserat (plasat) in locul cristalinului natural, in spatele pupilei. Incizia nu necesita obligatoriu sutura.

PERIOADA DE RECUPERARE

Vederea pacientului este din ce in ce mai buna in 10-15 zile. Recuperarea vizuala a pacientului este completa in 30 de zile. Ochelarii pot fi prescrisi dupa cateva saptamani. Perioada de recuperare este mai lunga daca duritatea cataractei este mare sau daca interventia chirurgicala este mai laborioasa. Gradul de recuperare a acuitatii vizuale depinde si de existenta altor maladii oculare.

OPERATIA DE CATARACTA CU IMPLANTAREA UNUI CRISTALIN ARTIFICIAL MULTIFOCAL

Dupa operatia de cataracta cu implantarea unui cristalin standard pacientul are nevoie, fie de ochelari de distanta, fie de ochelari pentru citit. Daca pacientul nu poarta acesti ochelari, vederea sa nu va fi la fel de buna ca a unui pacient sanatos. Daca se foloseste un implant de cristalin multifocal nu mai este necesara purtarea acestor ochelari.

EXISTA VREUN RISC POSTOPERATOR?

Intotdeauna exista un risc dupa operatie la fel ca dupa oricare tip de interventie chirurgicala. Infectia este complicatia cea mai grava dupa operatie.

CE PRECAUTII TREBUIE LUATE DUPA INTERVENTIE?

 • Este foarte important ca pacietul sa pastreze o igiena locala foarte stricta. Pacientul trebuie sa fie foarte precaut primele 72 de ore postoperator;
 • Este necesar efectuarea cu rigurozitate a tratamentului postoperator, care consta cel mai adesea in adminstrarea unor picaturi oculare cu antibiotic si antiinflamator;
 • Pacientul nu trebuie sa se frece la ochiul operat sau sa exercite presiune pe globul ocular;
 • Sa nu doarma pe ochiul operat;
 • Pacientul poate face dus dupa o saptamana de la operatie;
 • E normal ca ochiul sa fie mai sensibil o perioada postoperator;
 • Pacientul trebuie sa poarte ochelari de protectie o perioada post operator;
 • Postoperator, pacientul se poate plimba, poate citi sau poate sa se uite la TV;
 • Noii ochelari i se vor prescrie pacientului dupa 6-8 saptamani, postoperator;
 • Pacientul nu trebuie sa ridice sau sa care lucruri grele;
 • Pacientul nu poate sa conduca un autovehicul, decat dupa ce obtine permisiunea de la medicul oftalmolog;
 • Pacientul trebuie sa foloseasca toata medicatia prescrisa de medicul oftalmolog si sa nu omita nici un control indicat de acesta;

sursa: http://www.westeyehospital.ro/chirurgia_cataractei_implant_de_critalin.asp