212013Feb
ATENTIE – OPERATIA DE CATARACTA LA VARSTE FRAGEDE SUBTIAZA CORNEEA!

ATENTIE – OPERATIA DE CATARACTA LA VARSTE FRAGEDE SUBTIAZA CORNEEA!

Un studiu publicat de Birtish Journal of Ophthalmology sustine ca operatiile de cataracta efectuate la varste fragede (in cazul persoanelor cu cataracta congenitala) subtiaza corneea.

Studiul s-a desfasurat in doua faze: au fost effectuate masuratori inainte de facoaspiratie, apoi din nou la 6, 12, 18, 24 si 36 de luni pe 37 de ochi a 26 de copii diagnosticati cu cataracta congenitala. Varsta medie a copiilor a fost de 44 de luni.

Dupa 30 de luni de la interventie, masuratorile au aratat ca 40,5% dintre ochi au devenit afachici, 13% dintre acestia apartinand pacientilor care aveau o varsta mai mare de 2 ani in momentul operatiei si 59,5% dintre ochi au devenit pseudo-afachici, cu 18,2% dintre ei apartinand pacientilor care aveau mai putin de 2 ani in momentul operatiei.

In aceste conditii, s-a tras concluzia ca subtierea corneei depinde semnificativ de varsta la care se face interventia pentru cataracta – cu cat aceasta operatie are loc mai devreme, cu atat mai progresiva va fi subtierea corneei.